Μπαίνει σε λειτουργία από Σεπτέμβρη το «εμβληματικό» αιολικό πάρκο 154 MW της ENEL στον Καφηρέα.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης φαίνεται ότι έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του, καθώς από τον Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο να συνδεθεί με το σύστημα.

Ο λόγος για το σύμπλεγμα των 7 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 154ΜW, στον Καφηρέα της Εύβοιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο μήνες από τώρα πρόκειται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του συγκεκριμένου έργου, ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται να μπει σε κανονική εμπορική λειτουργία.

Το έργο πραγματοποιείται από την θυγατρική της Ιταλικής ENEL στην Ελλάδα, και με το μέγεθός του την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ στην χώρα, αφού πλέον θα έχει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων (φωτοβολταϊκά, αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά) που αγγίζει τα 461 MW. Σηματοδοτεί επίσης την πρόθεση της εταιρείας να παραμείνει δυναμικά στην Ελληνική αγορά ΑΠΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο ο επικεφαλής, όσο και αρκετά από τα στελέχη της ENEL Green Power στην Ελλάδα είναι υπεύθυνα, το καθένα στον τομέα του, για τη συνολική παρουσία της εταιρείας στην Ευρώπη.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα είναι ένα έργο που έχει περάσει από «40 κύματα», αφού, ενώ η αδειοδότησή του χρονολογείται από το 2003, χρειάστηκαν 12 ολόκληρα χρόνια για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες και να φτάσει στη φάση της κατασκευής.

Ωστόσο, μεσολάβησαν άλλα 4 χρόνια μέχρι την υλοποίησή του, καθώς ενώ η κατασκευή είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017, οι σφοδρές αντιδράσεις και οι προσφυγές κατοίκων και περιβαλλοντικών ομάδων της περιοχής στο ΣτΕ, είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των διαδικασιών και την περαιτέρω καθυστέρηση του.

Εν τέλει, οι προσφυγές απορρίφθηκαν τον Γενάρη του 2018 και το έργο μπόρεσε επιτέλους να ολοκληρωθεί, με τα “εγκαίνια” να αναμένονται σε 2 μήνες από τώρα.

 

 

15 Ioυλίου 2019

energypress