Μηδενικά περιθώρια απόκλισης από τους στόχους για το κλίμα
Σχεδιάζοντας ακόµη χαμηλότερες περικοπές ρύπων από αυτές που πραγματικά χρειάζονται για να ανασχεθεί η σαρωτική κλιματική αλλαγή, το να γίνουν πραγματικές επενδύσεις οι υποσχέσεις στη Διάσκεψη για το Κλίμα της Γλασκώβης (COP26) μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, θα είναι και το μέτρο της επιτυχίας, όπως επισημαίνουν αναλυτές.
Σχεδιάζοντας ακόµη χαμηλότερες περικοπές ρύπων από αυτές που πραγματικά χρειάζονται για να ανασχεθεί η σαρωτική κλιματική αλλαγή, το να γίνουν πραγματικές επενδύσεις οι υποσχέσεις στη Διάσκεψη για το Κλίμα της Γλασκώβης (COP26) μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, θα είναι και το μέτρο της επιτυχίας, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που τη φιλοξένησε και θα εποπτεύει τις εργασίες έως την επόμενη σύνοδο στην Αίγυπτο του χρόνου, πρέπει να συνεργαστεί με ακτιβιστές και επιχειρήσεις περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες, ώστε να αλλάξουν σχέδια και να εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις στις βραδυπορούσες χώρες. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε καθετί, από την επέκταση ενός πρωτοποριακού προγράμματος χρηματοδότησης για την αρωγή της Νοτίου Αφρικής, ώστε να αποδεσμευθεί από τον γαιάνθρακα, έως το να επιταθεί η πολιτική πίεση στην Αυστραλία, στη Ρωσία και στη Βραζιλία, οι οποίες έχουν λιγότερο μεγαλόπνοους κλιματικούς στόχους.
Προς το παρόν, οι προσπάθειες να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου κρέμονται από μία κλωστή, όπως δηλώνει ο Ρίτσαρντ Μπλακ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μονάδα Πληροφοριών Ενέργειας και Κλίματος. «Δεν μας λείπουν οι υποσχέσεις, πράξεις χρειαζόμαστε και πολιτικές», τόνισε. Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε το Σάββατο και κατόρθωσε να εξασφαλίσει σημαντικές δεσμεύσεις, όπως αυτή για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης για την προσαρμογή στον αντίκτυπο του κλίματος, τη σταδιακή εξάλειψη της χρήσης ενέργειας από γαιάνθρακα, την περιστολή των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και την παύση της αποψίλωσης δασών έως το 2030. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως ο Συνασπισμός COP26 με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διαμαρτύρονται διότι οι δεσμεύσεις απέχουν πολύ από το να οδηγήσουν τον πλανήτη σε ασφαλή οδό, «φανερώνοντας ακραία απαξίωση της επιστήμης και της δικαιοσύνης».
Οι υποσχέσεις για μείωση ρύπων έως το 2030 αντιστοιχούν σε αύξηση θερμοκρασίας 2,4 βαθμών Κελσίου, με τις προβλεπόμενες εκπομπές να διπλασιάζονται σε σχέση με εκείνες που θα διατηρούσαν την υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με ερευνητές της Climate Action Tracker. Η Εμα Πίντσμπεκ, διευθύνουσα σύμβουλος της «Ενέργειας Βρετανίας», μιας ένωσης επιχειρήσεων του κλάδου, παρατηρεί πως το γεγονός ότι στη Γλασκώβη για πρώτη φορά έγινε αναφορά στη σταδιακή απομάκρυνση από τον γαιάνθρακα και τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων αναλογεί σε «ένα ισχυρότατο μήνυμα προς τις εταιρείες». Αυτό μπορεί να εκταμιεύσει ιδιωτικές επενδύσεις. Εντούτοις, όπως τόνισε τέλος η κ. Πίντσμπεκ, οι πολύ καθυστερημένοι κανόνες της αγοράς ρύπων που συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιχειρήσεις και χώρες με υποσχέσεις μηδενικών ρύπων να βασιστούν κατά τον μέγιστο βαθμό στο να τους αντισταθμίσουν παρά να τους εξαλείψουν.
*LAURIE GOERING / REUTERS
16 Νοεμβρίου 2021
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ