Το μέλλον της πράσινης ανάπτυξης στη χώρα, εξαρτάται από τις άμεσες επενδύσεις σε ΑΠΕ

Η ενεργειακή κρίση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι έφερε στο φως κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία, τόσο ο ενεργειακός κλάδος όσο και οι Κυβερνήσεις αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα, χωρίς αναβολές με πρωταρχικό στόχο την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζουν, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που έρχονται να δώσουν λύση τόσο στο πρόβλημα της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, όσο και στη διττή ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης και συγκράτησης του ενεργειακού κόστους. Σε αυτή τη σύνθετη εξίσωση, οι ΑΠΕ δεν είναι μόνο οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας αλλά έχουν πλέον αναδειχθεί και στην πλέον ορθολογική, από πλευράς κόστους, επιλογή. 

Η χώρα μας, σε αυτή τη συγκυρία, βρίσκεται σε προνομιακή θέση καθώς διαθέτει ένα ανεξάντλητο ηλιακό και αιολικό δυναμικό το οποίο, εάν αξιοποιηθεί σωστά και επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για ένα ανεξάρτητο, σταθερό και με προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή ενεργειακό σύστημα. Το στρατηγικό πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και απρόσκοπτα, ανεπηρέαστο από οποιαδήποτε γεωπολιτική κρίση και, άρα, με όρους πλήρους σταθερότητας τιμών και επάρκειας για όλους τους καταναλωτές. 

 

Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, να απαλλαγούμε από τις μέχρι τώρα ολιγωρίες και να γίνουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός που θα καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακά αυτόνομη, θα ισχυροποιήσουν τη θέση της στην ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης και θα την αναδείξουν σε υπόδειγμα πράσινης ανάπτυξης για τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, η Enel Green Power Hellas έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει καταλύτη στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ, συνεισφέροντας ήδη με την τεχνογνωσία και τις υποδομές που έχουμε δημιουργήσει τα 14 χρόνια δραστηριοποίησης στην χώρα μας αλλά και με τη διεθνή μας εμπειρία. Τα επόμενα χρόνια στοχεύουμε να οδηγήσουμε τις εξελίξεις για την κατασκευή νέων έργων με επενδύσεις στις ΑΠΕ άνω των 2,5GW, όπως αποτυπώνεται σαφώς και στο στρατηγικό μας πλάνο για την περίοδο 2023-2025. 

Η μεγάλη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αφορά στην ταχύτερη και ασφαλέστερη διείσδυση των ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε νέο MW απαιτεί όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς η ανάπτυξη καινούριων έργων με άμεση απόδοση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως οι καταλληλότερες περιοχές για την υλοποίηση νέων επενδύσεων έχουν καταληφθεί ήδη εδώ και 10-20 χρόνια.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε  έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας που εξισορροπεί τις διακυμάνσεις στην παραγωγή των ΑΠΕ όπως και η απόδοση των ήδη εγκατεστημένων παλαιότερης τεχνολογίας έργων και παράλληλα να βελτιστοποιηθεί ο βαθμός απόδοσης, μέσω της συνεγκατάστασης, και άλλων μορφών ενέργειας. Τέτοιες πρωτοβουλίες repowering και υβριδοποίησης θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο επενδύσεων ενώ από την πλευρά μας, ως μια εταιρεία με πολύ μεγάλη εμπειρία σε σχετικά έργα διεθνώς, είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε ουσιαστικά με εποικοδομητικές προτάσεις και ιδέες. 

Παράλληλα, προσφέρουμε αξιόπιστες, ανταγωνιστικές, εξατομικευμένες λύσεις μέσω των ΑΠΕ, προκειμένου να διευκολύνουμε την ομαλή ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική θεωρούμε και τη στήριξη των εταιρειών για την αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών και την άντληση πόρων μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πηγών, όπως είναι τα πράσινα PPAs, τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών. Με τα PPAs οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρει η πράσινη βιώσιμη ενέργεια, ενώ καταναλωτές και παραγωγοί επωφελούνται εξίσου. Στο πλαίσιο της παρούσας ενεργειακής κρίσης, η αξία της μακροπρόθεσμη προστασίας των καταναλωτών από μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προώθησης των πράσινων PPAs. Φυσικά, απαιτείται αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου και προσαρμογή των  PPAs στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, έτσι ώστε τα εν λόγω συμβόλαια να αποτελέσουν βιώσιμη λύση για ένα σταθερό πλαίσιο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Όσον αφορά στους καταναλωτές, διαφαίνεται σαφώς η τάση αύξησης, τα επόμενα χρόνια, τόσο της ηλεκτροκίνησης όσο και της αυτοπαραγωγής ενέργειας, στο μοντέλο του prosumer, μέσω οικιακών φωτοβολταϊκών που συνδέονται με το δίκτυο (net metering) – μια τεχνολογία στην οποία επίσης πρωταγωνιστεί η εταιρεία μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Τίποτα, όμως, από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί αποτελεσματικά εάν δεν συμπεριλάβουμε στον σχεδιασμό μας τις τοπικές κοινωνίες και αν δεν τις καταστήσουμε κοινωνούς και αρωγούς του οράματος αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και μετάβασης στην επόμενη μέρα της πράσινης ενέργειας. Σ αυτό το πλαίσιο διαχρονικά στεκόμαστε εμπράκτως δίπλα στις κοινότητες που δραστηριοποιούμαστε και μέσω γόνιμου διαλόγου βρίσκουμε λύσεις στις καθημερινές τους δυσκολίες. Δεκάδες πετυχημένα και βραβευμένα παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνεισφοράς έχουμε υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε. Παράλληλα, νιώθουμε ηθικά υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και να καλλιεργήσουμε την ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη.

Στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, η Enel Green Power θέτει την τεχνογνωσία, την καινοτομία και την τεράστια εμπειρία της στη διάθεση της εθνικής προσπάθειας που είναι απόλυτη ανάγκη να επιταχυνθεί, με βασικό όπλο τις ΑΠΕ, που καλούνται να διαμορφώσουν ένα σταθερό ενεργειακό μέλλον για την Ελλάδα.  

* O κ. Αριστοτέλης Χαντάβας είναι επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της Solar Power Europe 

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προκλήσεις, τους φόβους και τις προσδοκίες στον ενεργειακό τομέα το 2023