Μελέτη ΑΠΘ: Απαραίτητοι οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος και ευελιξίας μετά το 2030 – Μη βιώσιμες οι μονάδες αερίου, ιδίως από το 2035

Η ανάγκη θέσπισης ενός μηχανισμού επάρκειας ισχύος και ευελιξίας για την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου προκρίνεται ως πιθανή επιλογή μετά το το 2030.

Σύμφωνα με όσα παρέθεσε ο καθηγητής Παντελής Μπίσκας στο 6ο Power & Gas Forum, μετά το τέλος της δεκαετίας κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη ενός μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος και ευελιξίας, ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα αξιοπιστίας του συστήματος.

Ταυτόχρονα, προβλήματα βιωσιμότητας προβλέπεται να αντιμετωπίσουν και τα αντλησιοταμιευτικά, λόγω του ανταγωνισμού τους με τις μπαταρίες, ενώ ενδέχεται σε πολύ μεγάλη κλίμακα διείσδυσης να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και οι μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να ενταχθούν και οι 2 αυτές τεχνολογίες αποθήκευσης σε κάποιο μηχανισμό ευελιξίας.

Άλλωστε στην ανάγκη δημιουργίας μίας αγοράς διαθέσιμης ισχύος, αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΑΗ, Γιώργος Στάμτσης, στην οποία και θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι τεχνολογίες, εκτός από τις λιγνιτικές, με τους αντίστοιχους συντελεστές διαθεσιμότητας.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, οι capacity markets είναι αναγκαίες όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ και ταυτόχρονα μειώνεται διαρκώς το μεριδιο των κατανεμόμενων μονάδων. Ενδεικτικά, το 2030 οι μονάδες αερίου αναμένεται να παράγουν λιγότερο από 10 τεραβατώρες και κατά συνέπεια θα πάψουν να είναι οικονομικά βιώσιμες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φθηνότερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι όσες μονάδες παραμείνουν σε λειτουργία, θα είναι βιώσιμες και σε θέση να παρέχουν ευελιξία στο σύστημα, είναι να δημιουργηθεί μια νέα αγορά. Επιπλέον, το μεγάλο πλεονέκτημα που θα προσφέρουν είναι η προστασία των καταναλωτών από τις εξάρσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η καθεμία μονάδα φυσικού αερίου που θα συνάπτει ετήσια σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ, θα αποζημιώνεται μέχρι ένα όριο, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς και έτσι δε θα μεταφέρονται υπέρμετρα κόστη στη λιανική αγορά.

d