Μείωση των ΥΚΩ από το επόμενο έτος «φέρνουν» οι νησιωτικές διασυνδέσεις – Μικρό πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ στο τέλος του 2021

Στις ράγες ώστε να κλείσει το 2021 με θετικό ισοζύγιο έχει μπει ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ), καθώς η έναρξη της λειτουργίας της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής για τη διαμόρφωση ενός μικρού πλεονάσματος στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα ανάψει το «πράσινο φως» ώστε το 2022 να γίνουν οι πρώτες μειώσεις των χρεώσεων ΥΚΩ, εγκαινιάζοντας έτσι τα απτά οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές, από τις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. 

Αν και η πρώτη ελάφρυνση των ΥΚΩ μέσα στην επόμενη χρονιά θεωρείται δεδομένη, με προεξοφλημένο το έστω και μικρό θετικό ισοζύγιο, το ακριβές ύψος του πλεονάσματος για το 2021 θα επισφραγισθεί τον Οκτώβριο, από την έκθεση που θα προσκομίσει στη ΡΑΕ ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται τον ΕΛΥΚΩ. Όπως συμβαίνει κάθε έτος, η έκθεση θα περιλαμβάνει τα απολογιστικά στοιχεία για το πρώτο 10μηνο, καθώς και τις προβλέψεις του Διαχειριστή για το τελευταίο δίμηνο του έτους. 

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το πλεόνασμα στο κλείσιμο του έτους δεν θα υπερβαίνει τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο στον καθορισμό των νέων χρεώσεων για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, η ΡΑΕ να συνυπολογίσει την αναγκαιότητα για τη διαμόρφωση ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ. 

Όσον αφορά τις εκροές του ΕΛΥΚΩ για το αντάλλαγμα στους προμηθευτές για την παροχή ενιαίου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τον περιορισμό τους έγινε με την ολοκλήρωση των τριών φάσεων διασύνδεσης των Κυκλάδων. Όπως έχουν δηλώσει στελέχη του ΑΔΜΗΕ, η άρση της «ενεργειακής απομόνωσης» της Σύρου, της Πάρου, της Τήνου, της Μυκόνου και της Νάξου «μεταφράζεται» σε μία ετήσια εξοικονόμηση περίπου 70 εκατ. ευρώ. 

Την αποκλιμάκωση των εκροών επιτάχυνε η έναρξη λειτουργίας του υποβρύχιου καλωδίου Κρήτη-Πελοπόννησος, το οποίο ξεκίνησε να μεταφέρει φορτία στο νησί από τις 3 Ιουλίου, ενώ όπως έγραψε το energypress, από τις 26 Αυγούστου λειτουργεί στο μέγιστο προβλεπόμενο επίπεδο, δηλαδή στα 150 Μεγαβάτ. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για κάθε μέρα λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης, εξοικονομούνται από τις ΥΚΩ 1 εκατ. ευρώ, με τη συνολική ελάφρυνση για το 2022 να υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ. 

Αυτό σημαίνει πως οι νέες χρεώσεις των ΥΚΩ για το 2022 αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο βήμα μειώσεων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, όσο θα «μπαίνουν στην πρίζα» ακόμη περισσότερα νησιά. Είναι ενδεικτικό ότι η εξοικονόμηση σχεδόν θα διπλασιαστεί από το 2024, όταν θα ολοκληρωθεί και η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, και θα τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση Κρήτη-Αττική (εντάσσοντας πλήρως πλέον το νησί στο ηπειρωτικό δίκτυο). Ακόμη μεγαλύτερες ελαφρύνσεις θα υπάρξουν όταν, προς το τέλος της 10ετίας, διασυνδεθούν επίσης τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.   

 

 

20 Σεπτεμβρίου 2021

energypress