Μέχρι τον Ιούνιο ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων.

Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει κάνει τις βασικές επεξεργασίες και μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του αναφορικά με τον τρόπο δραστηριοποίησης των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Τα στελέχη του Υπουργείου έχουν μελετήσει την πρόταση της αγοράς να επιτραπεί η διενέργεια ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας από υποψήφιους επενδυτές με όφελος για την ελληνική οικονομία 2 – 3εκ. ευρώ ανά εταιρία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δοθεί προέγκριση χωροθέτησης στους ενδιαφερόμενους ώστε να τρέξουν προκαταρκτικές εργασίες (μετρήσεις ανέμου κλπ.) και στο μεταξύ το ΥΠΕΝ να έχει προχωρήσει τις όποιες περιβαλλοντικές αποφάσεις. Στη συνέχεια το υπουργείο και όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες θα ανάψει το πράσινο φως για την τελική χωροθέτηση των περιοχών που θα επιτρέψει τις επενδύσεις.

Ωστόσο το ΥΠΕΝ ζυγίζει, ακόμα, τις επιλογές που υπάρχουν μεταξύ των μοντέλων ανάπτυξης της αγοράς και ειδικότερα μεταξύ του παραπάνω μοντέλου που αφήνει περισσότερες πρωτοβουλίες στον ιδιωτικό τομέα για τον εντοπισμό, την αδειοδότηση και την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, και του μοντέλου στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει το κράτος το οποίο αδειοδοτεί και παραχωρεί μέσω διαγωνισμών έτοιμες περιοχές.

Στο δεύτερο μοντέλο, το οποίο μοιάζει με εκείνο που εφαρμόζεται στον τομέα έρευνας υδρογονανθράκων, το δημόσιο προχωράει στη χάραξη θαλάσσιων παραχωρήσεων, τις... καθαρίζει περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά και στη συνέχεια προχωράει σε αναθέσεις με διεθνή διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα, στόχος της κυβέρνησης σε πρώτη φάση είναι να εστιάσει σε πιλοτικά έργα και να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και σταθερό πλαίσιο που θα μπορέσει να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Με το νέο πλαίσιο θα επιλύονται θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση, τη χωροθέτηση, τη σύνδεση με το δίκτυο αλλά και με την αποζημίωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Στην ελληνική αγορά, ως γνωστόν, λόγω των ιδιομορφιών και του μεγάλου βάθους των ελληνικών θαλασσών, εκτιμάται ότι μπορούν να αναπτυχθούν κυρίως πλωτά αιολικά πάρκα, μια σχετικά νέα τεχνολογία (γιαυτό ο κ. Σκρέκας κάνει λόγο για πιλοτικά έργα) η οποία πάντως έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στη φάση της εμπορικής εκμετάλλευσης.

 

 

 

12 Απριλίου 2021

energypress