Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο από την Equinor

30 08 2023 | 14:20Newsroom / ENERGYPRESS.GR

Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor και οι συνεργάτες της εγκαινίασαν, την Τετάρτη 23 Αυγούστου, το μεγαλύτερο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το αιολικό πάρκο Hywind Tampen, το οποίο αποτελείται από έντεκα ανεμογεννήτριες, πρόκειται να τροφοδοτεί κοντινές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

f

Το αιολικό πάρκο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία νωρίτερα τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι το αιολικό πάρκο θα έχει δυνατότητα να παράγει ενέργεια ίση με 88 μεγαβάτ, καλύπτοντας περίπου το 35% της ετήσιας ζήτησης ενέργειας για πέντε παράκτιες πλατφόρμες στη Βόρεια Θάλασσα, οι οποίες βρίσκονται περίπου 140 χλμ. από τη δυτική ακτή της Νορβηγίας.

Η Equinor υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά περίπου 200.000 τόνους ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,4% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Νορβηγίας το 2022.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία στοχεύει στην παραγωγή 30 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040.

 

(Ναυτικά Χρονικά)

w