Με αυξημένη βαρύτητα η παράμετρος «εφοδιαστική αλυσίδα» στις standalone μπαταριές – To παράδειγμα των μετασχηματιστών και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια

Αντιμέτωποι με τον κορεσμό στα εργοστάσια παραγωγής μετασχηματιστών βρίσκονται οι επενδυτές standalone μπαταριών με πληροφορίες να αναφέρουν ότι σημειώνονται καθυστερήσεις που επιβαρύνουν περαιτέρω τα ήδη ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, ήδη 3 επενδυτές που έχουν «περάσει» έργα κατά τον 1ο και 2ο διαγωνισμό βρίσκονται σε συζητήσεις με τους προμηθευτές τους προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να μην υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση του εξοπλισμού που μπορεί να φτάσει και τους 3-4 μήνες.

 

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η αλλαγή προμηθευτή δεν συνιστά απαραίτητα «πανάκεια», καθώς κατά πρώτο λόγο, ο κορεσμός έχει «αγκαλιάσει» το σύνολο της αγοράς και επομένως οι καθυστερήσεις έχουν γενικό χαρακτήρα σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεύτερον, οι προδιαγραφές του μετασχηματιστή έχουν δηλωθεί στον ΑΔΜΗΕ και σε περίπτωση που ένας επενδυτής επιλέξει να εγκαταστήσει ένα άλλο μοντέλο, θα πρέπει να επαναλάβει την διαδικασία, πράγμα που έχει μια ορισμένη απαίτηση σε χρόνο.

Κατά συνέπεια, προκύπτουν πρόσθετες πιέσεις για τους επενδυτές standalone μπαταριών που ούτως ή άλλως καλούνται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, «κυνηγώντας» τις προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης, να υλοποιήσουν τα έργα τους. Πέρα από το τεράστιο όγκο παραγγελιών που καλείται να εξυπηρετηθεί και αντικειμενικά δημιουργεί χρονοτριβές, ένας πρόσθετος λόγος καθυστερήσεων είναι τα «δοκιμαστήρια» του εξοπλισμού, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, επισημαίνοντας ο εξοπλισμός δοκιμών δεν φτιάχνεται από πολλούς και επομένως ένα ορισμένο «φρακάρισμα» είναι αναπόφευκτο.

Σημειώνεται, όπως προαναφέρθηκε, ότι η παραπάνω εικόνα δεν συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά συνέχεια της συνολικότερης κατάστασης που παρουσιάζει ο κλάδος παραγωγής εξοπλισμού (μετασχηματιστές, καλώδια διασύνδεσης κλπ) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, τα νέα δεδομένα έχουν «υποχρεώσει» επενδυτές και διαχειριστές προκειμένου να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων που σχεδιάζουν, να δεσμεύουν μακροπρόθεσμα «production slots» στα εργοστάσια με αποτέλεσμα οι παραγγελίες σήμερα να καλύπτουν την παραγωγική δυναμικότητα σε βάθος 6 και 7 ετών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σειρά ευρωπαίων διαχειριστών (TENNET, 50Hertz, National Grid, Scottish Power κα) δεσμεύουν μέρος την παραγωγής με σημαντικές παραγγελίες ακόμη και για έργα που ακόμη δεν έχουν ωριμάσει στο έπακρο, φοβούμενοι το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός.

Επιπρόσθετα, η αυξημένη ζήτηση που έρχεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την αντικατάσταση του παλαιού «στόλου» μετασχηματιστών και καλωδίων – χαρτοφυλάκιο που θα βαίνει αυξανόμενο από τούδε και στο εξής-, ωθεί τις εταιρείες του κλάδου σε πρόσθετες σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγής τους. Η εταιρεία Hitachi, έχοντας υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4,5 δις την διετία 2022-2024 προχωρά σε ανάλογου μεγέθους επενδύσεις μέσα στην επόμενη τριετία.

 

Χρειάζεται, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη ενός εργοστασίου απαιτεί το νωρίτερο μια τετραετία πράγμα που σημαίνει ότι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις μονάχα σε βάθος χρόνου θα αποσυμπιέσουν την κατάσταση χωρίς να μπορεί να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη βελτίωση το αμέσως επόμενο διάστημα που «τρέχουν» δεκάδες έργα παγκοσμίως με ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες σε τέτοιο εξοπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση της ζήτησης υπολογίζονται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030 με τις τιμές των μετασχηματιστών να σημειώνουν ήδη άνοδο 40-50% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Να αναφέρουμε τέλος ότι οι αυξημένες ανάγκες σε μετασχηματιστές προκύπτει σε συνέχεια της αυξημένης διείσδυση των ΑΠΕ όπου η ενσωμάτωση της «πράσινης» ενέργειας προϋποθέτει πολλαπλάσια ικανότητα αλλαγής επιπέδων τάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

s