Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ – Ανησυχία από τους φορείς ΑΠΕ για τις πληρωμές των παραγωγών.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα σημάδια που αφορούν τη διακύμανση πολλών από τις παραμέτρους οι οποίες διαμορφώνουν τα πραγματικά έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί για το «πράσινο» ρεύμα που διοχετεύουν στο δίκτυο), κυρίως λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και της βουτιάς στις τιμές των ενεργειακών commodities.

H ειρωνεία είναι μάλιστα ότι η ανησυχητική αυτή κατάσταση δημιουργείται τη στιγμή ακριβώς που ο ΔΑΠΕΕΠ έχει εξομαλύνει πλήρως τις πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, για πρώτη ίσως φορά ιστορικά.

Φόβοι βεβαίως υπάρχουν και για τη συνέχιση της ταμειακής υγείας του Ειδικού Λογαριασμού η οποία επέτρεψε την εξομάλυνση το τελευταίο διάστημα των πληρωμών. Και τούτο διότι το πρόβλημα ρευστότητας που γεννάται ήδη λόγω κορωνοϊού στον ενεργειακό τομέα, με αφετηρία την αύξηση απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, εκτιμάται ότι γρήγορα μπορεί να καταλήξει σε καθυστερήσεις καταβολής του ΕΤΜΕΑΡ προς τον ΔΑΠΕΕΠ και ως εκ τούτου σε νέες καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Σημαντικότερο ίσως, ωστόσο, είναι το δομικό λογιστικό πρόβλημα που απειλεί τον ΕΛΑΠΕ λόγω μεγάλης μείωσης στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων C02, μείωσης επίσης της Οριακής Τιμής Συστήματος ρεύματος, αλλά και περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος που θα ενταθεί περαιτέρω με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Και οι τρείς αυτοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Για παράδειγμα, η παραδοχή του τελευταίου Δελτίου του ΔΑΠΕΕΠ για τις τιμές των ρύπων ήταν 24 ευρώ ο τόνος και σήμερα η βρίσκονται στα επίπεδα των 16 ευρώ. Μια τέτοια διαφορά σε ετήσια βάση μπορεί να μειώσει κατά 110 – 120 εκατ. ευρώ τα έσοδα του λογαριασμού. Αντίστοιχα η παραδοχή για την ΟΤΣ ήταν στα 64 ευρώ τη Μεγαβατώρα και τώρα βρίσκεται στα 44 ευρώ. Ακόμα και με 54 ευρώ, σε ετήσια βάση μπορεί να μειωθούν κατά 120 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Βεβαίως, όταν πέφτει η ΟΤΣ ανεβαίνει η χρέωση ΜΜΚΘΣΣ (που πληρώνουν οι προμηθευτές) καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ αποζημιώνεται στο μέσο μεταβλητό κόστος τω θερμικών μονάδων, το οποίο όμως είναι πολύ χαμηλά επίσης λόγω της πτώσης των τιμών αερίου.

Αλλά και μια μείωση της ζήτησης ρεύματος κατά 10% υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε απώλειες περί τα 65 εκατ. ευρώ.

Ουδείς βεβαίως γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι τιμές των παραπάνω παραγόντων στο επόμενο διάστημα, ωστόσο οι προβλέψεις είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να είναι αισιόδοξες. Γι’ αυτό οι φορείς των ΑΠΕ (χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στ. Λουμάκης) φέρονται να έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς και η γενική γραμματέας του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου με τους εκπροσώπους της αγοράς την Παρασκευή.

Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι η εικόνα της σημερινής κατάστασης αλλά και των προοπτικών του ΕΛΑΠΕ δεν είναι επισήμως γνωστή, καθώς ο ΔΑΠΕΕΠ δεν έχει εκδώσει Δελτίο από τον Δεκέμβριο, οπότε και έβγαλε το Δελτίο για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2019. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ΡΑΕ έχει σημειώσει την καθυστέρηση στην ενημέρωση της αγοράς (αλλά και της ίδιας της Αρχής) και έχει ζητήσει από τον ΔΑΠΕΕΠ να εκδώσει νέο Δελτίο θέτοντας και πολύ κοντινή προθεσμία.

 

 

23 Μαρτίου 2020

energypress