Λουμάκης: Η κυβέρνηση πάει να μοιράσει ηλεκτρικό χώρο που δεν υπάρχει - Να στηριχθούν οι standalone μπαταρίες στη Μέση Τάση με έργα 1-5 MW

Την άποψη ότι μέσω του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ μοιράζεται ηλεκτρικός χώρος που δεν υπάρχει, εξέφρασε σήμερα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης.

Όπως ανέλυσε, οι διατάξεις οδηγούν σε ένα γαϊτανάκι στην αυτοπαραγωγή, όπου οι ΟΤΑ ζητούν περισσότερο χώρο και θα σωρεύονται αιτήματα πολιτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΠΕΦ, οι περικοπές το 2030 με βάση τα σημερινά έργα και όσα προβλέπονται ως τότε, δηλαδή 19-20 γιγαβάτ, θα είναι τουλάχιστον 25% και μάλιστα υπό συνθήκες τέλειας αποθήκευσης. 

 

"Αυτό δεν το σώνει καμία αποθήκευση, οπότε οι φορείς ΟΤΑ θα πρέπει να είναι έτοιμοι ότι τα φιλόδοξα σχέδια θα καταλήξουν με περικοπές τουλάχιστον 25%. Ας μη συγχέουμε το δίκτυο με τον ηλεκτρικό χώρο. Η κατανάλωση είναι καθηλωμένη στη χώρα μας εδώ και χρόνια. Οι 65 TWh που πάμε να παράξουμε το 2030 δεν πρόκειται να καταναλωθούν", τόνισε ο κ. Λουμάκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική τη διάταξη με τις εγγυητικές επιστολές. Εξέφρασε, πάντως την παράκληση να ισχύσει για κατόχους σταθμών ΑΠΕ ή αιτήσεων οριστικών προσφορών σύνδεσης. 

Μιλώντας για την αποθήκευση, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ δήλωσε ότι είναι θετική η δυνατότητα που προσφέρεται σε 600 μεγαβάτ ΑΠΕ να ενσωματώσουν αποθήκευση στις μονάδες τους, όμως είναι "πολύ λίγα και πολύ αργά". 

Ο κ. Λουμάκης πρόσθεσε ότι "θα έπρεπε να ήταν πιο φιλόδοξο το νούμερο και ότι πρέπει να δούμε αιτήσεις stand alone μονάχα, όχι νέες ΑΠΕ. Να αρχίσουμε να ανακατανέμουμε την παραγωγή. Σήμερα τη δυνατότητα για stand alone αποθήκευση έχουν μόνο μεγάλες επενδύσεις, πρέπει να τα δούμε και στη Μέση Τάση με έργα 1-5 μεγαβάτ. Να απεγκλωβιστεί η επιχειρηματικότητα από τα φωτοβολταϊκά". 

"Εκχωρώντας τις διατάξεις παραγωγής σε μεγάλους ομίλους δεν έχετε ρυθμιστικά εργαλεία", τόνισε απευθυνόμενος στην υφυπουργό ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου. "Αν στηριχθούν οι επενδύσεις των μικρομεσαίων, μπορείτε να βάλετε παίκτες που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις βλέψεις των μεγάλων", κατέληξε.

Δ