Λιώνουν τα χιόνια στο Κιλιμάντζαρο – Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες στην Αφρική

21 10 2021 | 09:40

Η κλιματική κρίση θα έχει δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στη Μαύρη Ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση

Η τήξη σε 20 χρόνια του χιονιού στις κορυφές των αφρικανικών ορέων, όπως το θρυλικό Κιλιμάντζαρο, αλλά και άλλα βουνά της ανατολικής Αφρικής, πρόκειται να προκαλέσει σοβαρότατες κλιματολογικές και οικονομικές συνέπειες συνολικά στη Μαύρη Ήπειρο, προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ, σε από κοινού έκθεσή του με υπηρεσίες της Αφρικανικής Ένωσης, οι διάσημοι πάγοι στις αφρικανικές κορυφές αναμένεται να λιώσουν σε δύο δεκαετίες, προκαλώντας ξηρασία ας 118 εκατομμύρια φτωχούς κατοίκους της ηπείρου, καθώς και πλημμύρες ή ακραίους καύσωνες, ενώ μέχρι τα μέσα του αιώνα η κλιματική αλλαγή θα περικόψει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Αφρικής κατά 3%.

Το 2020 ήταν το τρίτο θερμότερο έτος στην αρχειοθετημένη ιστορία της Αφρικής, με τη μέση θερμοκρασία 0,86 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2010. 

«Η ταχεία συρρίκνωση των τελευταίων εναπομείναντων πάγων στην ανατολική Αφρική, που αναμένεται να λιώσουν εντελώς στο άμεσο μέλλον, σηματοδοτεί την αναπότρεπτη αλλαγή στο σύστημα της Γης», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κλιματολογικού οργανισμού του ΟΗΕ Πέτερι Τάαλας στον πρόλογο της έκθεσης.

Ο οργανισμός προβλέπει ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς, και οι τρεις συγκεντρώσεις πάγου στις τροπικές περιοχές της Αφρικής, δηλαδή στο Κιλιμάντζαρο της Τανζανίας, στο Όρος Κένια και στο Ρουενζόρις της Ουγκάντας θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι τη δεκαετία του 2040.

Επιπροσθέτως, «ως το 2030 εκτιμάται πως έως 118 εκατομμύρια εξαιρετικά φτωχοί άνθρωποι, που ζουν με λιγότερα από 1,60 ευρώ την ημέρα, θα εκτεθούν σε ξηρασία, πλημμύρες και ακραία ζέστη εφόσον δεν τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα», είπε από την πλευρά του η Επίτροπος Γεωργίας της Αφρικανικής Ένωσης, Ζοζεφά Σακό.

Η Αφρική είναι υπεύθυνη για λιγότερο του 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά επηρεάζεται πολύ σημαντικά από την κλιματική αλλαγή. Οι αγροτικές της περιοχές είναι ήδη ευάλωτες σε ξηρασία, πολλές από τις μεγάλες πόλεις της είναι παραλιακές και η εκτεταμένη φτώχεια καθιστά ακόμη δυσκολότερη την προσαρμογή των κατοίκων στις νέες συνθήκες.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια υποχρεώθηκαν πέρυσι να φύγουν από τις εστίες τους λόγω καταιγίδων και πλημμυρών, περίπου δυόμιση φορές περισσότεροι από όσους υποχρεώθηκαν σε διαφυθγή λόγω πολεμικών συγκρούσεων την ίδια χρονιά.

Πηγή: Reuters

 

 

19 Οκτωβρίου 2021

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ