Κρεσέντο επενδύσεων στην ενέργεια, κυοφορούνται μεγάλα deals – Στο επίκεντρο οι ΑΠΕ και η ενεργειακή μετάβαση.

Σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, με στόχο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών ακόμη και των πιο καινοτόμων και σύγχρονων όπως τα υπεράκτια αιολικά και η αποθήκευση, κυοφορούνται στην ελληνική αγορά. Οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται καθώς η χώρα προχωρά εντατικά στο στοίχημα της απανθρακοποίησης, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες που θα ισχυροποιήσουν τα σχήματα και θα φέρουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε τομείς όπως τα υπεράκτια αιολικά. 

Το μεταβαλλόμενο αυτό όσο και δυναμικό σκηνικό αποτυπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια των ενεργειακών πάνελ του οικονομικού συνεδρίου των Δελφών. 

Πιο αναλυτικά η ΔΕΗ προχωρά σε επενδύσεις στις ΑΠΕ με στόχο να φτάσει το 1,5GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία μέχρι το 2023 και ήδη τρέχουν τα μεγάλα πρότζεκτ σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη. Για το σκοπό αυτό, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κ. Μαύρος θα δαπανηθούν 3,4 δις. ευρώ στις ΑΠΕ και την αναβάθμιση των δικτύων διανομής. 

Η ΔΕΗ αναμένεται να επιδιώξει συμπράξεις για την είσοδό της στην αγορά των offshore αιολικών, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει συσταθεί η κοινή εταιρεία με την RWE η οποία προβλέπεται να αναπτύξει 2GW έργων ΑΠΕ. Ταυτόχρονα η επιχείρηση αναμένεται να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για τη μείωση του δανεισμού αλλά και για την διεθνή επέκτασή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Μέσω συμπράξεων εξάλλου, η ΔΕΗ θα επιδιώξει τη διεθνή επέκτασή της με έμφαση στα βόρεια σύνορα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Η Mytilineos προχωρά στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με μεγάλο διεθνή όμιλο στον τομέα των πλωτών αιολικών σηματοδοτώντας την δυναμική είσοδό της στον τομέα αυτό. Παράλληλα η εταιρεία η οποία ολοκληρώνει εντός του έτους την πρώτη μεγάλη μεταλιγνιτική επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, προχωρά στην ανάπτυξη 300MW αιολικών καθώς και 1,5 GW φωτοβολταϊκών μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης η εταιρεία θα αναπτύξει 20 project αποθήκευσης ενέργειας ισχυός 50MW έκαστο, αξιοποιώντας την τεράστια τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη τεχνολογία από την διεθνή δραστηριότητά της. Η Mytilineos διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά σχέδια για έργα  ΑΠΕ άνω των 5 GW.

Σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την ψηφιακή μετάβαση ετοιμάζει και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης της συμβατικής δραστηριότητάς τους, με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών, αλλά και στην ανάπτυξη και παραγωγή πιο πράσινων φιλικών προϊόντων όπως τα βιοκαύσιμα, τα συνθετικά καύσιμα και το υδρογόνο. 

Κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση για την μονάδα φυσικού αερίου που προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται ο όμιλος Κοπελούζου. Η τελική απόφαση αναμένεται εντός του καλοκαιριού ενώ ο όμιλος βρίσκεται σε επαφή με την ηλεκτρική εταιρεία της Β. Μακεδονίας για είσοδο στο project με μειοψηφικό ποσοστό. Παράλληλα ο όμιλος προχωρά τις επενδύσεις του στις ΑΠΕ με έμφαση τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις νέες τεχνολογίες όπως τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο. Παράλληλα προχωρά και η επένδυση του FSRU της Αλεξανδρούπολης και στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων με τους προμηθευτές κατασκευαστές για τα χερσαία τμήματα και τις πλωτές εγκαταστάσεις. 

Στο κομμάτι των δικτύων, ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη πολλών έργων, όπως αποτυπώνεται στο επενδυτικό του πλάνο ύψους 5 δις. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Στο σχεδιασμό του ο διαχειριστής έχει προβλέψει τη διείσδυση 17GW νέων ΑΠΕ, υπερβαίνοντας τους εθνικούς στόχους του ΕΣΕΚ. Στον τομέα των διασυνδέσεων, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και εντός του μήνα αναμένεται η δοκιμαστική ηλέκτριση, με στόχο τη μεταφορά φορτίων εντός του καλοκαιριού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο ενώ ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βόρειου Αιγαίου μέχρι το 2029. 

Παράλληλα επεκτείνονται και οι διεθνείς διασυνδέσεις και εντός του μήνα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το ελληνικό τμήμα της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, ενώ υπεγράφη το MoU για τη νέα διασύνδεση με την Ιταλία. 

Τέλος στο δίκτυο διανομής ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταρτίσει επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δις ευρώ για τις δύο επόμενες ρυθμιστικές περιόδους (4 + 4 έτη) στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έργα υπογειοποίησης του δικτύου, βελτιώσεις και αναβαθμίσεις των υπηρεσιών, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, βελτιστοποίηση λειτουργιών, επεκτάσεις για την εισαγωγή ΑΠΕ και ψηφιοποίηση συστημάτων. 

 

 

 

12 Μαϊου 2021

energypress