Κομνηνός (Δίκτυο Δάφνη): Τα νησιά μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην ενεργειακή μετάβαση.

14 11 2020 | 07:49

Στον τοπικό ενεργειακό σχεδιασμό εστίασε ο Κώστας Κομνηνός, Διευθυντής στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), κατά την παρουσίασή του σήμερα στο συνέδριο του energypress.

Ο ίδιος στάθηκε στο ότι η εξέλιξη των τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας δίνει δυνατότητες στους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού σχεδιασμού. Ο παραδοσιακά κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός πλέον έχει γίνει αποκεντρωμένος, τοπικός, συμμετοχικός και πολιτο-κεντρικός.

Στα πλαίσια αυτά, το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι ένα χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία με το οποίο μπορούν να καθορίσουν τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές, προτεραιότητες και οράματά τους και να υποδείξουν την οδό δια μέσου της οποίας θα υλοποιηθούν τα οράματα αυτά.

Ταυτόχρονα, παρατηρούνται προκλήσεις στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας στα νησιά ενώ άλλες προκλήσεις είναι οι συγκρούσεις χρήσεων γης, οι περιορισμένοι πόροι, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, η έλλειψη οικονομιών κλίμακας, τα υψηλότερα κόστη λόγω μεταφοράς, το ότι είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και η έλλειψη νερού – ανάγκη για αφαλάτωση.

Μια σχετική λύση είναι η πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά» που αποτελεί μια «από τα κάτω» προσπάθεια των Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και Κοινοτήτων που επιδιώκει να επικοινωνήσει την αξιοσημείωτη δυναμική των νησιών να λειτουργήσουν ως ζωντανά εργαστήρια για τεχνολογική, κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική και πολιτική καινοτομία. 

Επίσης, υπάρχει το Clean Energy for EU Islands και μέσα στο Νοέμβριο 2020 διεξάγεται διαγωνισμός για τη «2η φάση λειτουργίας της  Γραμματείας συνολικού προϋπολογισμού 1,8εκ. €, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον πρόγραμμα είναι ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός υποστήριξης των νησιών - NESOI με δραστηριότητες τεχνικής υποστήριξης, για την υλοποίηση έργων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, με τεχνικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για την επιλογή των έργων μέσα από δύο ανταγωνιστικές προσκλήσεις προτάσεων. Βάσει αυτού, περίπου 60 επιλεγμένα νησιά θα επωφεληθούν από συγκεκριμένα έργα.

Τέλος, ο κ. Κομνηνός παρουσίασε μια πρόταση για μικρά μη–διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα.

 

 

12 Nοεμβρίου 2020

energypress