Κομισιόν: Τέλος από το 2025 οι ενισχύσεις για νέες αυτόνομες μονάδες θέρμανσης αερίου και πετρελαίου

18 10 2024 | 11:18

Η Κομισιόν εξέδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις για την εφαρμογή από τα κράτη μέλη της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Υπενθυμίζεται ότι, η αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τέθηκε σε εφαρμογή στις 28 Μαΐου του 2024.

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Επιτροπή, τίθεται η απαίτηση για διακοπή από την 1η Ιανουαρίου του 2025, κάθε οικονομικού κινήτρου για την εγκατάσταση νέων αυτόνομων μονάδων θέρμανσης ορυκτών καυσίμων.

Ενδεικτικά, δεν μπορούν να παρέχονται επιχορηγήσεις, προνομιακά δάνεια ή φορολογικά κίνητρα, όπως μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, για την αγορά, τη συναρμολόγηση και τη θέση σε λειτουργία νέων αυτόνομων λεβήτων που λειτουργούν με φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άνθρακα, ανεξάρτητα από το αν η εγκατάσταση αποτελεί μέρος ανακαίνισης ή όχι.

Ταυτόχρονα, μπορούν να εξακολουθούν να δίνονται κάποιες ενισχύσεις. Για παράδειγμα, τα υβριδικά συστήματα θέρμανσης που συνδυάζουν ένα λέβητα με μια γεννήτρια θερμότητας που χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια μπορούν να λάβουν κίνητρα μόνο εάν το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας είναι σημαντικό και το παρεχόμενο κίνητρο πρέπει να είναι ανάλογο αυτού.

Επιπλέον, μπορούν να διατηρηθούν όλα τα κίνητρα που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο των ταμείων της ΕΕ, η χρηματοδότηση των πρόσθετων δαπανών που σχετίζονται με τη μετάβαση στη χρήση ανανεώσιμων αερίων σε έναν λέβητα, η στήριξη για τη συντήρηση, την επισκευή ή τον παροπλισμό λεβήτων ορυκτών καυσίμων ή η εισοδηματική στήριξη για τη θέρμανση με ορυκτά καύσιμα. Ομοίως, τα κίνητρα που έχουν ήδη χορηγηθεί σε εθνικό επίπεδο και έχουν κοινοποιηθεί σε μεμονωμένο δικαιούχο μπορούν να εξακολουθήσουν να εκταμιεύονται.

 

s