Κομισιόν: Δίχως επάρκεια σε "πρώτη ύλη", ηλεκτροκίνηση και αποθήκευση θα μείνουν στα χαρτιά - Τα βήματα μέχρι το 2025.

«Όνειρο απατηλό» χαρακτήρισε σχεδόν την επιδίωξη της ΕΕ να ηγηθεί στους τομείς ηλεκτροκίνησης, αποθήκευσης ενέργειας και ψηφιακής οικονομίας ο Μάρος Σέφκοβιτς, επισημαίνοντας την υψηλή εξάρτηση της Ένωσης από τρίτες χώρες σε ότι αφορά την προμήθεια πρώτων υλών και σπάνιων γαιών.

Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως σε ποσοστό 75-100% των βασικών μετάλλων έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Κίνα ελέγχει το 98% της προμήθειας σπάνιων γαιών.

«Στο κόσμο του αύριο, αυτή η υπερβολική εξάρτηση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω», είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψη ότι όλα τα προγνωστικά μιλούν για αύξηση της ζήτησης. «Η Ευρώπη θα χρειαστεί σχεδόν 60 φορές περισσότερο λίθιο και 15 φορές περισσότερο κοβάλτιο μέχρι το 2050, μόνο για την κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αποθήκευση ενέργειας. Επιπρόσθετα, η ζήτηση για σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται σε μόνιμους μαγνήτες, κρίσιμης σημασίας προϊόντα για τις ανεμογεννήτριες, αναμένεται να δεκαπλασιαστεί την ίδια περίοδο.

Από την άποψη αυτή, η Επιτροπή σχεδιάζει να συγκροτήσει εντός του μήνα μια ευρωπαϊκή συμμαχία για τις πρώτες ύλες (European Raw Materials Alliance) στα πρότυπα της European Battery Alliance. Να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται εν εξελίξει πρωτοβουλίες από πλευράς «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Μπαταρίες» ώστε να ενισχυθούν τα εγχώρια αποθέματα λιθίου. Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, τέσσερα βιομηχανικά πρότζεκτ – κλειδιά στους τομείς εξόρυξης και επεξεργασίας οδεύουν προς υλοποίηση στην Ευρώπη, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με την ολοκλήρωσή τους, εκτιμάται πως θα καλύψουν κατά 80% των αναγκών του τομέα μπαταριών σε λίθιο μέχρι το 2025, όταν σήμερα ο βαθμός εξάρτηση από την Χιλή φτάνει το 78%.

Αναγνωρίζοντας την σημασία του λιθίου στην ανάπτυξη μπαταριών και συνολικά στους τομείς ηλεκτροκίνησης και αποθήκευσης, η Κομισιόν έλαβε την απόφαση να το προσθέσει για πρώτη φορά στη λίστα με τις 30 κρίσιμες πρώτες ύλες.

Όπως υπογράμμισε ο Σέφκοβιτς, η «Raw Materials Alliance» στόχο έχει να κινητοποιήσει παράγοντες της βιομηχανίες και της καινοτομίας, κράτη-μέλη, περιφέρειες, την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, επενδυτές, κοινωνικούς φορείς και εταίρους, καθώς και την κοινωνία των πολιτών με σκοπό την δημιουργία υποδομών σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας από την εξόρυξη μέχρι την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Στο σχεδιασμό της Κομισιόν είναι η παραπάνω διαβούλευση σε επίπεδο Ένωσης να καταλήξει σε συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις και πρότζεκτ που θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2025. 

 

 

5 Σεπτεμβρίου 2020

energypress