Κλιματική αλλαγή: η πόλη της Μπορντό θα δοκιμάσει νέες ποικιλίες σταφυλιών.

17 07 2019 | 09:08

Η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί απλά κύματα αύξησης της θερμοκρασίας. Ανατρέποντας τους εποχιακούς κύκλους, αλλάζοντας τον κύκλο του νερού, μαλακώνοντας τους χειμώνες και ζεσταίνοντας τα καλοκαίρια, η εργασία στους αμπελώνες καθίσταται δύσκολη: στις αρχές της άνοιξης, το αμπέλι τείνει να ανθίζει όλο και πιο νωρίς, γεγονός που το εκθέτει σε επιθέσεις παγετού.

Σε όλους τους αμπελώνες, οι αυξανόμενες καλοκαιρινές θερμοκρασίες έχουν ωθήσει την περιεκτικότητα σε σάκχαρα στο μούστο και σε αλκοόλ στα κρασιά. Για αυτό στη Μπορντό, η γενική συνέλευση των ενώσεων AOC Bordeaux και Bordeaux Supérieur υιοθέτησε, στις 28 Ιουνίου, ένα πρωτοφανές μέτρο προσαρμογής στην υπερθέρμανση του πλανήτη: εθελοντές αμπελοκαλλιεργητές θα μπορούν να φυτέψουν και να καλλιεργήσουν επτά νέες ποικιλίες σταφυλιών.

Οι τέσσερις κόκκινες ποικιλίες κόκκινου σταφυλιού και οι τρεις αδελφικές τους λευκές ποικιλίες θα πρέπει να αντέξουν καλύτερα τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και ασθένειες που θα ευνοηθούν από τις νέες κλιματικές συνθήκες: γκρίζα μούχλα, μούχλα σκόνης και περονόσπορος.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.fr

 

 

 

16 Ιουλίου 2019

δ