Κλίμα: Τελικά, η προστασία του δεν κοστίζει ακριβά

02 11 2021 | 08:38

Δεκαπέντε χρόνια πριν ο οικονομολόγος Νίκολας Στερν είχε αποδείξει ότι η προστασία του κλίματος μπορεί να κοστίζει, αλλά όχι τόσο όσο οι ζημιές από τη μη λήψη μέτρων

Για πολλά χρόνια, όσοι παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς παγκόσμιες διασκέψεις και συναντήσεις ειδικών, πολιτικών και ακτιβιστών για την προστασία του κλίματος άκουγαν διαρκώς την εξής φράση: «Όλα βρίσκονται στην έκθεση Στερν».

Η έκθεση του Βρετανού οικονομολόγου Νίκολας Στερν δημοσιεύθηκε το 2006 στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Ναϊρόμπι. Εξέφραζε τότε τις σκέψεις πολλών και θεωρήθηκε ότι προηγούνταν της εποχής της.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της: δεν έμενε σε γενικολογίες ή ηθικολογίες αλλά απεναντίας τεκμηρίωσε με αριθμούς ότι η προστασία του κλίματος κοστίζει μεν, ωστόσο οι οικονομικές ζημίες σε πολλές χώρες θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες εάν δεν λαμβάνονταν συγκεκριμένα μέτρα γι αυτόν τον σκοπό.

Μέχρι τότε κανένας οικονομολόγος δεν είχε προβεί σε τόσο συγκεκριμένες διατυπώσεις με απλά μαθηματικά. Κανένας δεν μπορούσε επίσης να ισχυριστεί ότι οι υπολογισμοί προέρχονταν από έναν αιθεροβάμονα ακτιβιστή. Ο Νίκολας Στερν είναι σήμερα 75 ετών. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στην Οξφόρδη και το Κέμπριτζ και εργάστηκε ως καθηγητής Οικονομικών. Διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αργότερα στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2005 κλήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να συντάξει έκθεση για τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

 

 

 

1 Nοεμβρίου 2021

newmoney