Κλειστή λέσχη με κεφάλαια 800 δισ. για πράσινες επενδύσεις.
Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί και έχει αρχίσει να επηρεάζει τις επιλογές των βιομηχανιών η ευαισθησία που επιδεικνύουν οι επενδυτές σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Δύσκολα, όμως, φαντάζεται κανείς πως κάποιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός συνδράμει τους βαθύπλουτους και τους εκπαιδεύει καταλλήλως για να επενδύσουν σε επιχειρήσεις που καταβάλλουν προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Υπάρχει, πάντως, ένας τέτοιος φορέας, αν και απρόσιτος στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, ακόμη και των απλών πλουσίων: είναι η Creo Syndicate, που έχει αναλάβει να επιταχύνει τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων σε επενδύσεις ικανές τουλάχιστον να επιβραδύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, πρόκειται για μια κλειστή λέσχη επενδυτών με αποκλειστικό ενδιαφέρον το κλίμα. Απευθύνεται στους πλουσιότερους των πλουσιότερων, κοινώς σε βαθύπλουτους, και συγκεκριμένα σε περίπου 200 οικογένειες και επενδυτικά σχήματα ενώ διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για να γίνει κάποιος μέλος της πρέπει να συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων και, βέβαια, να τον εγκρίνει το Δ.Σ. της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Ανάμεσα στα μέλη της συγκαταλέγονται, όπως είναι φυσικό, ορισμένοι διάσημοι όπως ο σχεδόν μυθικός επενδυτής ονόματι Τζέρεμι Γκράχαμ, αλλά και ο Νατ Σίμονς, γιος του Τζέιμς Σίμονς, βαθύπλουτου ιδρυτή της Renaissance Technologies. Σύμφωνα με τη Ρεγκίνε Κλέμεντ, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, τα μέλη καταβάλλουν ένα είδος «πολύ συνετής» εισφοράς που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των εσόδων της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Για να γίνουν τυπικά μέλη της, όμως, οφείλουν μέσα σε χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου να αποδείξουν ότι σοβαρολογούν και είναι συνειδητοί σε ό,τι αφορά τα σχέδιά τους να προχωρήσουν στην πρώτη βιώσιμη επένδυσή τους, στην πρώτη επένδυσή τους με ενδιαφέρον για το περιβάλλον.
Οταν ένας βαθύπλουτος προσεγγίσει αυτήν τη λέσχη της επενδυτικής ελίτ έρχεται σε επαφή με μια κουστωδία ειδικών, εμπειρογνωμόνων για τις επενδύσεις με στόχο το κλίμα και ειδικευμένων σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Ολοι αυτοί φαίνονται εξαιρετικά ειλικρινείς και δείχνουν να ξέρουν πάρα πολλά σε σχέση με το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.
Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται μάλιστα σε σειρά online σεμιναρίων και προσωπικών συναντήσεων με προσεκτικά επιλεγμένες ομάδες, συχνά μικρότερες των 20 ετών, που διοργανώνει η Creo. Αυτές αποτελούν το βήμα στο οποίο συζητούνται και εξετάζονται κάθε είδους καινοτομίες στη γεωργία και στις μεθόδους καλλιέργειας, καθώς και σε άλλους τομείς.
Για παράδειγμα, το πώς μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων ενώ παράλληλα θα αυξάνεται η παραγωγή τροφίμων, ώστε να είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες ενός διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού. «Δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επενδύσεις», τονίζει η Ρεγκίνε Κλέμεντ και υπογραμμίζει πως συχνά τα μέλη της κλειστής αυτής λέσχης «μιλούν ανοικτά για τις επενδύσεις τους και σχολιάζουν τι πήγε καλά και τι όχι».
Οπως επισημαίνει η ίδια, οι βαθύπλουτες οικογένειες έχουν ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με όλους τους άλλους επενδυτές: μπορούν να περιμένουν μία δεκαετία για να αποφέρει αποδόσεις η επένδυσή τους. Πολλά μέλη της στην Ευρώπη έχουν τεράστιο πλούτο επί γενιές και έχουν την τάση «να σκέπτονται μακροπρόθεσμα», δηλαδή να στοχεύουν στα κέρδη που θα αφήσουν στην επόμενη γενιά.
Μολονότι δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν διαθέτει δικά της κεφάλαια, η Creo λειτουργεί κάπως σαν επενδυτική τράπεζα. Προωθεί περίπου 300 επενδυτικές συμφωνίες ετησίως, φέρνει σε επαφή επίδοξους επενδυτές με υποψήφιους εταίρους τους, ενώ διεξάγει έρευνες επί θεμάτων τεχνολογίας. Τα μέλη της έχουν επενδύσει στα πάντα, από τις μπαταρίες και το υδρογόνο μέχρι όλες τις πρωτοποριακές μεθόδους για την καλλιέργεια αρόσιμης γης και την πράσινη συσκευασία προϊόντων.
18 Νοεμβρίου 2020
energypress