Κίνημα Αλλαγής: Με επιδοτήσεις δεν λύνεις το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας – Τα κονδύλια να δοθούν στα νοικοκυριά για αυτοπαραγωγή

Κοινή δήλωση του τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Αρβανιτίδη και του γραμματέα του τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής Χάρη Δούκα:

«Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση διάλεξε έναν και μοναδικό δρόμο για την αντιμετώπισή της. Αυτόν των επιδοτήσεων. Παλιά, συντηρητική συνταγή κρατισμού και παγίδευσης των πολιτών – ψηφοφόρων σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς καμία προοπτική. Και αυτό γιατί το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις μοιάζει με ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Όσα λεφτά και να δώσεις, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. 

 

Έτσι, η Κυβέρνηση ξεκίνησε επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με 200 εκ. ευρώ και πλέον έχει φτάσει στο 1 δισ. Ευρώ. Με τον χειμώνα να είναι ακόμα μπροστά μας. Και το χειρότερο είναι ότι οι ευάλωτοι καταναλωτές, όσα λεφτά και να δοθούν, θα παραμένουν ευάλωτοι στην επόμενη έξαρση της κρίσης και θα αναμένουν πάλι από το κράτος να επιδοτήσει τους λογαριασμούς τους. 

Αυτή η απόλυτη εξάρτηση των νοικοκυριών από το κράτος φαίνεται ότι αρέσει τόσο πολύ στην κυβέρνηση που σχεδιάζει να δημιουργήσει μόνιμο (!) μηχανισμό επιδότησης για τα επόμενα δέκα χρόνια. 

Εμείς οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αυτή της ενεργειακής ανεξαρτησίας. 

Αν το Σεπτέμβρη, όπως προτείναμε, η Κυβέρνηση είχε διαθέσει αυτό το 1 δισ. ευρώ για να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα τα νοικοκυριά, με τη δική τους παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, σήμερα πάνω από 400.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα είχαν 3.500 kWh δωρεάν ηλεκτρισμού κάθε χρόνο για 30 χρόνια. 

Αυτή είναι η πραγματικά προοδευτική ενεργειακή πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο. Η πολιτική που απελευθερώνει τον πολίτη από ενεργειακές εξαρτήσεις και τον μετατρέπει σε αυτοπαραγωγό καθαρής ενέργειας, συμμετέχοντας ομότιμα στην ενεργειακή αγορά».

1