Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου από τη σύγκρουση στο Κασμίρ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου από τη σύγκρουση στο Κασμίρ
Η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης (1985) IPPNW καλεί τους πρωθυπουργούς Ινδίας Narendra Modi και Πακιστάν Imran Khanνα προχωρήσουν σε άμεσα βήματα προς εκτόνωση της κρίσης στο Κασμίρ μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.
Πρόσφατες πράξεις τρομοκρατίςα και στρατιωτικής έντασης στην διαμφισβητούμενη περιοχή έχουν κλιμακωθεί σε μια σύγκρουση που απειλεί με ένα πέμπτο ίσως τελικό πόλεμο από την απόσχιση της περιοχής. Και οι δύο χώρες επισείουν απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων.
Ο Dr. Ira Helfand, Συμπρόεδρος της IPPNW και συγγραφέας της μελέτης Nuclear Famine: Two Billion People at Risk – Global Impacts of Limited Nuclear War on Agriculture, Food Supplies, and Human Nutrition, προειδοποιεί ότι μια εμπλοκή των δύο χωρών σε πυρηνικό πόλεμο δεν θα σκοτώσει μόνο άμεσα εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μιαν άνευ προηγουμένου παγκόσμια καταστροφή. Η στάχτη που θα εκτοξευθεί στην ατμόσφαιρα σαν αποτέλεσμα των πυρκαγιών που θα ακολουθήσουν τις πυρηνικές εκρήξεις θα οδηγήσουν σε κλιματική αλλαγή με επιπτώσεις στις καλλιέργειες τέτοιες που θα προκληθεί λιμός που θα πλήξει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης.
Από το 1998, όταν οι κυβερνήσεις Ινδίας και Πακιστάν πήραν τη μοιραία απόφαση να προχωρήσουν σε πυρηνικές δοκιμές και οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών όπως στον Ψυχρό πόλεμο. Οι χρόνοι πτήσεις των πυραύλων ανάμεσα σε Delhi και Islamabad είναι μόνο 3-5 λεπτά και βρίσκονται σε συνεχή και υπάρχει συνεχής κίνδυνος πυρηνικού πολέμου λόγω ατυχήματος, λάθους ή δυσλειτουργίας. Υπενθυμίζουμε ότι η Ινδία κατέχει σήμερα πυρηνικές βόμβες μεγέθους 40 kt και το Πακιστάν 12 kt.
Ο Dr. Arun Mitra, πρόεδρος του Ινδικού κλάδου της IPPNW είπε “Η Ινδία και το Πακιστάν πρέπει να τελειώσουν τη συνοριακή τους διαμάχη προτού καταστρέψουν τον κόσμο. Οι ηγέτες και των δύο κρατών πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουν σε άμεσα βήματα για τη μείωση και εξάλειψη του πυρηνικού τους οπλοστασίου που απειλούν την ανθρωπότητα."
Η IPPNW συνεργάζεται με την International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Νόμπελ ειρήνης 2017), και με τις παγκόσμιες Ιατρικές Οργανώσεις προωθώντας την Συνθήκη Πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων Τreaty on the Prohibition of Nuclear Weapons η οποία άνοιξε για υπογρIt will enter-into-force once 50 nations hαφή στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο 2017 και θα τεθεί σε ισχύ όταν 50 χώρες την επικυρώσουν. Ήδη 70 κράτη έχουν υπογράψει και 22 την έχουν επικυρώσει. Η Νότια Αφρική είναι η μόνη χώρα που είχε αναπτύξει και μετά καταστρέψει τα πυρηνικά όπλα και μόλις υπέγραψε τη Συνθήκη.
Μέχρις ότου όλα τα κράτη που κατέχουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και του Πακιστάν, συμμορφωθούν με τη Συμφωνία και καταστρέψουν όλα τα πυρηνικά τους όπλα ο κίνδυνος για ένα καταστροφικό για όλη την ανθρωπότητα πυρηνικού πολέμου είναι αναπόφευκτος.
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα
Μαρία Αρβανίτη -Σωτηροπούλου