Κέρι: Ηγετικός ο ρόλος του Κ. Μητσοτάκη για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα

29 04 2021 | 08:35

«Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, συμμετέχοντας διαδικτυακά από την Ουάσιγκτον στην τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την απονομή του βραβείου στον Τζον Κέρι προλόγισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαίροντας την προσωπικότητα του.

Μιλώντας για το σήμερα, ο Τζον Κέρι έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο κ.Κέρι. «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», προσέθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

Το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης, παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο

«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», προσέθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

Σημειώνεται ότι το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του Τζον Κέρι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

 

 

29 Απριλίου 2021

energypress