Κένυα: Οι πλημμύρες αυξάνουν τον κίνδυνο υδατογενών ασθενειών

15 06 2024 | 12:59

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Ναϊρόμπι και τουλάχιστον 200 έχουν σκοτωθεί καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζουν να προκαλούν πλημμύρες σε ολόκληρη την Κένυα. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, αξιολογούν τις ανάγκες και παρέχουν βοήθεια.

Η Hajir Elyas, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κένυα, μοιράζεται την εμπειρία της σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και εκφράζει τις ανησυχίες της.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των πλημμυρών στην Κένυα;

Από τα τέλη Μαρτίου, η Κένυα έχει βιώσει ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις, που οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες σε ολόκληρη τη χώρα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι πλημμύρες επηρέασαν σοβαρά περίπου 30 κομητείες, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ζημιές στις υποδομές και διαταραχές στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι άμεσες ανάγκες περιλαμβάνουν ασφαλή στέγαση, πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ανάγκες ψυχικής υγείας, πρόσβαση σε φάρμακα για άτομα με χρόνιες ασθένειες και πρόσβαση σε τρόφιμα.

Οι επίσημες αναφορές επιβεβαιώνουν περισσότερους από 200 θανάτους και 90 αγνοούμενους, ενώ πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί ή εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Στα τέλη Απριλίου, το προσωπικό μας διεξήγαγε εκτιμήσεις αναγκών στα Eastlands, το Ναϊρόμπι και το Homa Bay και συνέχισε τις επόμενες ημέρες σε άλλα σημεία της χώρας. Στα Eastlands, οι ομάδες μας είδαν περίπου 1.000 εκτοπισμένα άτομα να στεγάζονται προσωρινά σε εννέα τοποθεσίες, όπως σχολεία και κυβερνητικά κτίρια. Πολλοί άλλοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε συγγενείς και φίλους.

Ποιες είναι οι κύριες ανάγκες που διαχειρίστηκαν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα;

Μερικοί άνθρωποι έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα-βρήκαμε μερικούς που είχαν οξύ ψυχικό τραύμα. Οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί έχουν χάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του καταλύματος και του ρουχισμού, και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, [με] μερικές περιπτώσεις υποθερμίας.

Η καταστροφή των αποχωρητηρίων οδηγεί σε κακές συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μερικές φορές το νερό του ποταμού, επειδή δεν υπάρχει ασφαλές νερό.

Πώς ανταποκρίνονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα;

Ξεκινήσαμε την παρέμβασή μας στο Ναϊρόμπι το Σάββατο 26 Απριλίου, εστιάζοντας σε άμεσες ανάγκες όπως πόσιμο νερό και αποχέτευση. Διανείμαμε περίπου 4.000 γαλόνια καθαρού πόσιμου νερού και παραχωρήσαμε 200 δοχεία για όσους δεν είχαν δοχεία. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγιεινής, στήσαμε κινητά αποχωρητήρια σε διάφορα σημεία όπου είχαν συγκεντρωθεί εκτοπισμένοι άνθρωποι.

Αναγνωρίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι είχαν χάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του ρουχισμού, μοιράσαμε ζεστά ρούχα σε περίπου 500 παιδιά που ήταν ευάλωτα στην υποθερμία και σε αναπνευστικά προβλήματα. Για την υποστήριξη της ιατρικής περίθαλψης, η κλινική μας στο Mathare, Lavender House -όπου συνήθως χειριζόμαστε περιπτώσεις τραυμάτων- επέκτεινε τις υπηρεσίες της για να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα υγειονομικών αναγκών των εκτοπισμένων κοινοτήτων της περιοχής.

Προσφέραμε επίσης υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με τους ψυχολόγους μας να παρέχουν συνεδρίες σε όσους βιώνουν οξύ τραύμα, όπως μια μητέρα που έχασε με τραγικό τρόπο το παιδί της στις πλημμύρες.

s
Από τις αρχές Νοεμβρίου 2023, η βορειοανατολική Κένυα έχει υποστεί σημαντικές βροχοπτώσεις. MSF Iain Thomson

Μια μητέρα κρατούσε το παιδί της αγκαλιά στη μέση των νερών. Ήταν πολύ δυνατά τρεχούμενα νερά και ο πατέρας προσπαθούσε να τραβήξει τη μητέρα. Η μητέρα προσπαθούσε να τραβήξει το παιδί, αλλά κάποια στιγμή το νερό την ανάγκασε να αφήσει το παιδί. Τη συναντήσαμε σε έναν από τους καταυλισμούς του Mathare. Ήταν συντετριμμένη, με ανάμεικτα συναισθήματα ενοχής, απόγνωσης και θυμού.

Εκτός από τα Eastlands, οι ομάδες μας στο Homa Bay αξιολόγησαν επίσης την κατάσταση σε ολόκληρη την κομητεία, όπου περίπου 700 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε σχολεία και άλλες τοποθεσίες. Λόγω των πλημμυρών από την υπερχείλιση των ποταμών, οι υγειονομικές εγκαταστάσεις είχαν κατακλυστεί και οι προμήθειες είχαν εξαντληθεί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν κινητές κλινικές για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη σύνδεση ασθενών με χρόνιες παθήσεις με τις δομές μας στο Homa Bay για συνεχή θεραπεία.

Στην κομητεία Nakuru, το νερό που συσσωρεύτηκε σε μία από τις σιδηροδρομικές σήραγγες δημιούργησε μια καταστροφική πλημμύρα που έπληξε το Mai-Mahiu, προκαλώντας θανάτους και καταστρέφοντας σπίτια, αυτοκίνητα και υποδομές. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ή αγνοούνται. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αξιολόγησαν την κατάσταση στην περιοχή και υποστήριξαν ένα τοπικό κέντρο υγείας με ιατρικές προμήθειες, όπως κιτ επιδέσμου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς είναι πιθανό να συνεχίσουν οι βροχοπτώσεις;

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις πλημμύρες επεκτείνονται πέρα από τους άμεσους τραυματισμούς και την εκτόπιση. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό, όπως η χολέρα, και οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως η ελονοσία, αποτελούν σημαντικές ανησυχίες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι προετοιμασμένοι να αυξήσουν την επιτήρηση των ασθενειών και να συνεργαστούν με τα νοσοκομεία για να ανταποκριθούν σε πιθανά κρούσματα. Επιπλέον, οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Μάϊο.

s
Η νοσοκόμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη σε ένα παιδί στην κινητή κλινική. MSF  Johnstone Vusena

Ο αντίκτυπος αυτών των πλημμυρών είναι βαθύς, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα μέσα διαβίωσης, τις υποδομές και την ψυχική υγεία. Ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν τις επείγουσες ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν, η ευρύτερη ανάκαμψη θα απαιτήσει συνεχείς προσπάθειες από πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, για την ανοικοδόμηση και την υποστήριξη των πληγεισών κοινοτήτων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και στη συνεργασία με τις κοινότητες, τις τοπικές αρχές και τους οργανισμούς για την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης στους ανθρώπους που πλήττονται από αυτή την πρωτοφανή κρίση πλημμύρας στην Κένυα.

v