Κένυα: Το γηραιότερο λιοντάρι της χώρας σκοτώθηκε από Μασάι

Ένα από τα γηραιότερα λιοντάρια της Αφρικής σκοτώθηκε από Μασάι κτηνοτρόφους στην Κένυα, ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το αρσενικό λιοντάριηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκε με λόγχες αφού διείσδυσε σε ένα μαντρί κοντά στο πάρκο Αμποσέλι, στη νότια Κένυα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κενυατικής υπηρεσίας προστασίας της φύσης (KWS), ο Πολ Τζινάρο. Ο Λουνκίτο «ήταν ένα γέρικο λιοντάρι που δυσκολευόταν να βρει τροφή και τα εκτρεφόμενα ζώα είναι εύκολο θήραμα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πήγαινε να ψάξει για τροφή στο πάρκο», εξήγησε ο Τζινάρο.

Τα λιοντάρια στην Αφρική ζουν συνήθως 12-18 χρόνια στην άγρια φύση, σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική οργάνωση Cats for Africa. Το 2021 η KWS παρουσίαζε τον Λουνκίτο ως έναν «θρυλικό πολεμιστή των αιλουροειδών» που υπερασπίστηκε την περιοχή του επί μία δεκαετία.

«Με βαριά καρδιά μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του Λουνκίτο (2004-23), του γηραιότερου αρσενικού λιονταριού του οικοσυστήματός μας και ίσως όλης της Αφρικής» ανέφερε στο Facebook η κενυατική οργάνωση Lion Guardians, χαρακτηρίζοντάς τον «σύμβολο αντίστασης και συνύπαρξης».

Περίπου 2.500 λιοντάρια ζουν σήμερα στην Κένυα, με βάση την πρώτη (και πιο πρόσφατη μέχρι τώρα) απογραφή τους, που έγινε το 2021. Τα τελευταία χρόνια, άγρια ζώα διεισδύουν ολοένα και συχνότερα σε κατοικημένες ζώνες σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, καθώς η αστική ανάπτυξη έχει περιορίσει το οικοσύστημά τους. «Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να κινητοποιηθούμε για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα ζώα στα φυσικά πάρκα», είπε ο Πολ Τζινάρο.

Τον Ιούλιο, ένα λιοντάρι δραπέτευσε από το εθνικό πάρκο του Ναϊρόμπι και σκόρπισε τον πανικό στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Το πάρκο απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και τα ζώα που φεύγουν από εκεί συχνά καταλήγουν να περιπλανιούνται σε αυτήν τη μητρόπολη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων. Τον Δεκέμβριο του 2019 ένα λιοντάρι σκότωσε έναν άνδρα έξω από το πάρκο ενώ τον Μάρτιο του 2016 ένα άλλο επιτέθηκε σε έναν κάτοικο και τον τραυμάτισε, προτού να το σκοτώσουν οι φύλακες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

 

 

cover photo:(AP Photo/Ben Curtis, File)

 

 

σ