Κέντρο Ερευνών για την αιολική ενέργεια φτιάχνει η Νορβηγία - Μεγάλα "ονόματα" και "μποναμάς" 11.3 εκατ. ευρώ.

14 12 2020 | 08:43

Αποφασισμένη να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της στην αιολική βιομηχανία εμφανίζεται η Νορβηγία, μετά την απόφασή της να συνδράμει με 11,3 εκατομμύρια ευρώ την δημιουργία ενός κέντρου ερευνών για την αιολική ενέργεια, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του νέου κέντρου.

Ειδικότερα, η επένδυση ανακοινώθηκε σήμερα από την Υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας Τίνα Μπρου, πράγμα βέβαια που το είχε εξαγγείλει νωρίτερα μέσα στο χρόνο.

«Η ταχύτατη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας διεθνώς προσφέρει τρομερές ευκαιρίες για τις νορβηγικές επιχειρήσεις. Η έρευνα και η ανάπτυξη (Research and Development) είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε μικρότερα κόστη, μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βελτιωμένα μοντέλα για τα έργα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός της Νορβηγίας.

Το κέντρο έρευνας, το οποίο θα λέγεται NorthWind, θα φέρει μαζί 50 εταίρους από ερευνητικά ινστιτούτα και την βιομηχανία από όλο τον κόσμο, με σκοπό να εργαστούν πάνω σε καινοτομίες και λύσεις που θα καταστήσουν την αιολική ενέργεια φθηνότερη, περισσότερο αποτελεσματική και περισσότερο βιώσιμη.

Ανάμεσα στα ονόματα που αναμένεται να πάρουν μέρος στην «ερευνητική» πρωτοβουλία της νορβηγικής κυβέρνησης είναι οι εταιρείες: Equinor, Fred. Olsen Renewables, ABB, Fugro, NKT, Nexans κα.  

 

 

11 Δεκεμβρίου 2020

energypress