Καύσωνες διαρκείας, πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή: Σήμα κινδύνου από ειδικούς για μια νέα πραγματικότητα
Μια νεά πραγματικότητα καλείται να αντιμετωπίσει ο πλανήτης με την κλιματική αλλαγή, της οποίας η επιδείνωση πρέπει να αποφευχθεί. Από τους ειδικούς γίνεται συνεχώς λόγος για τις συνέπειες μεταξύ των οποίων είναι οι καύσωνες διαρκείας και οι πυρκαγιές.
Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συμβαίνουν τώρα και στο μέλλον για τον περιορισμό των ζημιών.
Για το μείζον ζήτημα, η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: πρέπει να δράσουν επειγόντως και μαζί όλα τα μέρη της κοινωνίας, αλλά και κάθε άτομο ξεχωριστά.
«Αγριότεροι» καύσωνες
Με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε:
«Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες, όπως και σε πολλές περιοχές του Ιονίου (…) Αυτό που θέλει πολύ προσοχή επίσης είναι οι πυρκαγιές» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαγουβάρδος για το φαινόμενο που θα «χτυπήσει» από σήμερα Παρασκευή τη χώρα και αφορά σε έναν συνδυασμό από υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια.
«Αυξάνονται οι τροπικές μέρες με μέση θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς κελσίου»
Στο ότι πάνω από το μισό του πληθυσμού διαβιεί σε αστικά περιβάλλοντα, αποδίδει εν πολλοίς, από την πλευρά του, την κατάσταση με την κλιματική κρίση ο καθηγητής Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Νάστος, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ.
«Είναι φαινόμενα που θα εμφανίζονται στο εξής πιο έντονα (…) Οι προβλέψεις για το 2050 είναι ότι από τα 9 δισ. του πληθυσμού τα 6 δισ. θα ζουν σε πόλεις. Το πρόβλημά μας γίνεται πάρα πολύ μεγάλο, ειδικά στα αστικά κέντρα (…) Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι τροπικές μέρες (σ.σ. αυτές με μέση θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς κελσίου) θα αυξηθούν στις κάπου 30 το χρόνο» τόνισε μεταξύ αλλων ο ίδιος. Υπογράμμισε δε ότι μετά το 2050 θα αυξηθούν και οι τροπικές νύχτες (σ.σ. αυτές με μέση θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς κελσίου).
«Πρέπει να διορθώσουμε την πόλη μας στρεφόμενοι σε “πράσινες λύσεις”» υπογράμμισε ακόμη ο ίδιος.
«Ρεκόρ» συχνότητας καυσώνων
Από την πλευρά της, η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα τονίζει ότι, βάσει μελέτης, η συχνότητα των καυσώνων τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι τριπλάσια από τον μέσο όρο οποιασδήποτε προηγούμενης τριακονταετίας.
Με αφορμή τις προ ημερών πυρκαγιές σε Πεντέλη και Μέγαρα, στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης που διογκώνουν, όπως είπε, τα φαινόμενα της πυρκαγιάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος.
«Συναγερμός» ανά τον κόσμο για τους καύσωνες
Στην Ισπανία, ο καύσωνας άφησε πίσω του περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 1.047 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αίτια που συνδέονται με το δεύτερο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα επί ένα δεκαήμερο. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στο διάστημα 10-19 Ιουλίου, κατά το οποίο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.
Η Κίνα θα καταγράψει νέα κύματα καύσωνα τις επόμενες 10 ημέρες από τις ανατολικές έως τις δυτικές της περιοχές, με κάποιες πόλεις να εκδίδουν ήδη από σήμερα το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης για υψηλές θερμοκρασίες.
Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ - https://www.ertnews.gr/ Βαγγέλης Λιακόγκονας