Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας… 3 Ελλάδων «καταβροχθίζει» πλέον η ετήσια παραγωγή Bitcoins - Οι πολύπλοκοι υπολογισμοί που το καθιστούν όλο και πιο ενεργοβόρο

Αν το Bitcoin ήταν χώρα θα βρισκόταν στην 29η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρισμού, θα απαιτούσε δηλαδή για την παραγωγή του όσο περίπου ρεύμα «καίει» η Πολωνία, η Αίγυπτος ή η πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Συγκρίνοντας μάλιστα την παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση του δικτύου παραγωγής Bitcoin με αυτήν της Ελλάδας, αντιστοιχεί σε… 2,9 φορές την ετήσια ζήτηση ηλεκτρισμού στην χώρα μας, η οποία το 2019 ανήλθε σε 52 TWh. Και αυτό, καθώς η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για το κρυπτονόμισμα, έχει ως αποτέλεσμα η ηλεκτρική κατανάλωση του συγκεκριμένου δικτύου να ανέρχεται σε 150 TWh, ποσότητα ίση με το 0,6% της παγκόσμιας κατανάλωση σε ρεύμα.

Δύο μήνες πριν, τον Μάρτιο, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 129 TWh και δύο χρόνια πριν, το 2019, μόλις 61,76 TWh. Δηλαδή γνωρίζει τόσο ραγδαία ζήτηση, ώστε μέσα σε μόλις δύο μήνες, η ηλεκτρική κατανάλωση του συγκεκριμένου δικτύου παραγωγής αυξήθηκε κατά 16% και εντός διετίας κατά... 143%.

γ

Τι είναι όμως αυτό που καθιστά την «εξόρυξη» Bitcoin ολοένα και πιο ενεργοβόρα, κάνοντας προ μερικών εβδομάδων τον Ελον Μασκ, να ανακοινώσει ότι δεν θα δέχεται πλέον το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα ως πληρωμή για την πώληση αυτοκινήτων της Tesla ; 

Οι «φάρμες»

Εχει να κάνει με τον ίδιο του το σχεδιασμό και με το γεγονός ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στον πλανήτη είναι ακόμη μικρή. Σε περιοχές, όπου για την παραγωγή του χρησιμοποιείται κυρίως «πράσινη» ενέργεια, τα κόστη του πέφτουν. Αλλά αυτές ακόμη αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Από την φύση του, το Bitcoin απαιτεί πολύπλοκους υπολογισμούς για την λύση μαθηματικών γρίφων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγάλης ισχύος σε κλιματιζόμενα γραφεία. Τεράστιες εγκαταστάσεις, οι λεγόμενες «φάρμες» στην γλώσσα των crypto, που ηλεκτροδοτούνται από συμβατικές συνήθως πηγές ενέργειας και απασχολούν πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό, ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Στόχος, ποιες θα λύσουν πρώτες ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, βασισμένο σε έναν αλγόριθμο κρυπτογραφικού κατακερματισμού. Οι νικητές ανταμείβονται με «φρεσκοτυπωμένα» Βitcoins.

Με άλλα λόγια, η τεράστια ενεργειακή δαπάνη αφορά την επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Κατά κανόνα, όσο πιο δυνατός είναι ο επεξεργαστής (άρα και πιο ενεργοβόρος), τόσο πιο πολλούς υπολογισμούς διεξάγει, άρα τόσο πιο πολλά είναι και τα κρυπτονομίσματα. Επίσης μια παράμετρος ως προς το ενεργειακό κόστος, όχι όμως και η καθοριστική, είναι η χώρα στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, καθώς η τιμολογιακή πολιτική των παρόχων ποικίλει.

Ενα είναι βέβαιο. Οσο θα αυξάνονται η ζήτηση και οι τιμές, αυτό θα οδηγεί ολοένα και περισσότερους miners, όπως αποκαλούνται όσοι ασχολούνται με την «εξόρυξη» (mining) του κρυπτονομίσματος, να επιλύουν γρίφους σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας ολοένα και πιο ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που απαιτούν περισσότερη ενέργεια.

Το δείχνουν και τα στοιχεία. Σήμερα η καταναλισκόμενη ενέργεια είναι 66 φορές περισσότερη εκείνης που απαιτούσε η ίδια πράξη στα τέλη του 2015.

Εκπομπές CO2 ίσες με αυτές 55,5 εκατ. αυτοκινήτων ετησίως !

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέμπριτζ, η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 75% της «εξόρυξης» Bitcoins στον πλανήτη. Χρησιμοποιεί υδροηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή Bitcoins κατά τη διάρκεια των βροχερών καλοκαιρινών μηνών, αλλά άνθρακα, κατά το υπόλοιπο έτος.

Λαμβάνοντας επομένως ως παγκόσμιο μέσον όρο εκπομπών CO2, αυτόν της Κίνας, προκύπτει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή Bitcoins ξεπερνούν τα 83 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Σαν μέγεθος αντιστοιχεί στο CO2 που εκπέμπουν 55,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως !

Και η τάση είναι αυξητική. Οι φωνές ότι πρέπει να αμβλυνθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της παραγωγής του αυξάνονται συνεχώς. Στην ουσία, αν δεν προχωρήσει η «εξόρυξη» Bitcoins με χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας, τότε ο πλανήτης ακυρώνει ως ένα βαθμό την προσπάθεια μείωσης των ρύπων που γίνεται σε άλλους τομείς της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, «πράσινα» Βitcoins, μεταφράζονται σε ακριβότερα Βitcoins. Το μαζικό «πρασίνισμα» της παγκόσμιας παραγωγής μάλλον θα αργήσει. 

 

 

24 Μαϊου 2021

energypress