Καναδάς: Στο έλεος καύσωνα και πυρκαγιών - Δραματικές εκκενώσεις και εκατοντάδες θάνατοι

02 07 2021 | 09:09

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στον δυτικό Καναδά, εξαιτίας των πυρκαγιών που προστέθηκαν στο πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα, το οποίο πλήττει τη χώρα. Σε πέντε ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 450 αιφνίδιοι θάνατοι που αποδίδονται στο «ιστορικό» κύμα καύσωνα που «σαρώνει» τη χώρα.

Ο δήμος του Λίτον, σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Βανκούβερ, που έγινε γνωστός αυτήν την εβδομάδα διότι κατέγραψε εθνικό ρεκόρ ζέστης με 49,6 βαθμούς Κελσίου, εκκενώθηκε εξαιτίας πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε ταχέως και κατέκαψε σχεδόν το 90% του χωριού.

«Πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε μέσα στο χωριό, απειλεί αυτή τη στιγμή τις υποδομές και την ασφάλεια των κατοίκων του δήμου» είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο δημάρχος Τζαν Πόλντερμαν δίνοντας εντολή εκκένωσης πριν εξαπλωθούν οι φλόγες, μόλις σε διάστημα 15 λεπτών.

«Η κατάσταση με τις πυρκαγιές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή τη στιγμή. Οι ομάδες εκτάκτων περιστατικών κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους κατοίκους του Λίτον» ανέφερε ο πρωθυπουργός της επαρχίας Βρετανική Κολομβία, Τζον Χόργκαν, σε ανάρτησή του στο Twitter.

δ

 

δ

 

Οι 250 κάτοικοι του Λίτον απομακρύνθηκαν εγκαίρως.

Φωτιές έχουν καταγραφεί επίσης στα βόρεια της πόλης Κάμλουπς, σύμφωνα με χάρτη της επαρχιακής κυβέρνησης.

«Ένα εξαιρετικά ισχυρό σύστημα στη Βρετανική Κολομβία θα συνεχίσει να προκαλεί θερμοκρασίες ρεκόρ τις δύο επόμενες ημέρες» ανέφερε πρωινή ανακοίνωση του Environnement Canada για την περιοχή Πρινς Τζορτζ στην Βρετανική Κολομβία.

«Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, διότι καταγράφεται μικρή υποχώρηση της ζέστης τη νύχτα, λόγω των υψηλών νυχτερινών θερμοκρασιών», συμπλήρωσε.

d

 

Σήμερα, Πέμπτη, το κύμα καύσωνα συνέχισε να μετακινείται προς τα ανατολικά, στο κέντρο του Καναδά.

Εκτός της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για καύσωνα εξέδωσαν οι Αρχές για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν, Μανιτόμπα, όπως και για ένα τμήμα των Βορειοδυτικών Περιφερειών και στα βόρεια του Οντάριο.

 

 

1 Iουλίου 2021

energypress