Καινοτόμα εργαλεία πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου φέρνει στην Κοζάνη το έργο SYMBI.

05 03 2019 | 15:08

Το Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας και η μεθοδολογία υλοποίησής του με την συνδρομή των εμπλεκόμενων φορέων του έργου SΥΜΒΙ απασχόλησαν τη δεύτερη συνάντηση Δημόσιας Διαβούλευσης του Δήμου Κοζάνης για το έργο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Δήμος Κοζάνης συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου Industrial Symbiosis for Regional Sustainable Growth and a Resource Efficient Circular Economy (SΥΜΒΙ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και εθνικούς πόρους.

Το έργο SYMBI στοχεύει στην υποστήριξη και βελτίωση των Περιφερειακών πολιτικών των εκπροσωπούμενων Ευρωπαϊκών Περιφερειών σε ότι αφορά την διάχυση της βιομηχανικής συμβίωσης για να προσθέσει αξία, να μειώσει τα κόστη παραγωγής και να οδηγήσει στην ανακούφιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας των πόρων και την μείωση των εκπομπών των αερίων  του θερμοκηπίου. Η βελτίωση των εργαλείων πολιτικής των εμπλεκομένων περιφερειών, αναμένεται να συμβάλει θετικά στην περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο έργο, που ολοκληρώνεται στις 31/3/2021, συμμετέχουν 9 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες :

-    Ινστιτούτο Fundecyt, Επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο της Περιφέρειας Εξτραμαδούρα (Ισπανία) ως επικεφαλής εταίρος

-    Περιφέρεια της Ανδαλουσία, Περιφερειακό Υπουργείο Περιβάλλοντος  (Ισπανία)

-    Περιφέρεια της Μαλοπόλσκα (Πολωνία)

-    Εμπορικό Επιμελητήριο του Μολίζε (Ιταλία)

-    Υπουργείο Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής συνοχής (Σλοβενία)

-    Δήμος Κοζάνης, (Ελλάδα)

-    Φορέας Περιφερειακής Καινοτομίας του Πάνον-Νόβουμ της Δυτικής Υπερδουναβίας (Ουγγαρία)

-    Περιφέρεια Χάμε (Φιλανδία)

-    Πανεπιστήμιο του Χάμε (Φιλανδία)

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου όλοι οι εταίροι έχουν αναλάβει την υποχρέωση κατάρτισης (1η φάση του έργου) και υλοποίησης (2η φάση του έργου) ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης (Regional Action Plan) που περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με την αξιοποίηση των γνώσεων και των εμπειριών  που αποκτήθηκαν στα πλαίσια του έργου προκειμένου να βελτιωθούν τα μέσα πολιτικής της περιοχής τους. Τα Σχέδια αυτά διευκρινίζουν τη φύση των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, το χρονικό πλαίσιό τους, τους εμπλεκόμενους φορείς, το κόστος (εάν υπάρχει) και τις πηγές χρηματοδότησης (εάν υπάρχουν). Η μεθοδολογία κατάρτισής τους έχει αναπτυχθεί από τον εταίρο του έργου The Malopolska Region (Πολωνία).  

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το έργο εδώ.

Το Σχέδιο Δράσης του Δήμου Κοζάνης για την Κυκλική Οικονομία

Το Σχέδιο Δράσης του Δήμου Κοζάνης έχει σαν βασικό στόχο την Μετάβαση της Οικονομίας της περιοχής από Γραμμική σε Κυκλική μέσω της αξιοποίησης μέσων πολιτικής και ειδικότερα του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) στα πλαίσια της αναθεώρησής  του για την περίοδο από το 2017 και μετά, και την εξειδίκευση δράσεων για το υπό ανάπτυξη Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Περιλαμβάνει τρεις ομάδες δράσεων :

-    Δράση 1: Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού για «πράσινες» δημόσιες συμβάσεις

-    Δράση 2: Υποστήριξη ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και βιομηχανικής συμβίωσης

-    Δράση 3: Ωρίμανση Δράσεων για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Δείτε αναλυτικά το Σχέδιο Δράσης εδώ.

 

 

4 Μαρτίου 2019

energypress