Ιστορικό βήμα: Tο Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το «πράσινο» Ταμείο Ανάκαμψης.

12 02 2021 | 08:42

Οι νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας των 672,5 δισεκ. την Τρίτη το απόγευμα, ξεκλειδώνοντας έτσι την άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση, που στοχεύει στο να βοηθήσει την Ευρώπη να ορθοποδήσει μετά την κρίση του COVID-19.

Το Ταμείο – που εγκρίθηκε με 582 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 69 αποχές – επιβεβαιώνει την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από τους ηγέτες της ΕΕ τον Δεκέμβριο και η οποία προβλέπει ότι το 37% του Ταμείου θα κατευθυνθεί σε δαπάνες για φιλικά προς το κλίμα μέτρα.

Με το πράσινο φως του Κοινοβουλίου, 265 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο θα διατεθούν για την πράσινη μετάβαση με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων που παρέχονται σε χώρες της ΕΕ. Ο κανονισμός για τη δημιουργία του νέου αυτού οργάνου θα τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό το μήνα.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ernest Urtasun, Ισπανός Πράσινος ευρωβουλευτής που ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

«Έχουμε δείξει ότι μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτήν την πορεία Ανάκαμψης και να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη που επλήγησαν περισσότερο από αυτήν την κρίση», είπε.

Το Ταμείο, που αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 312,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνεια ύψους 360 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν από την πανδημία του COVID και να πλοηγηθούν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

«Η νίκη κατά του ιού χάρη στα εμβόλια είναι απαραίτητη. Αλλά πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες να βγουν από την οικονομική κρίση. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξασφαλίζει 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ ακριβώς για αυτό τον λόγο», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Σημειώνεται ότι ενώ το 37% των χρημάτων διατίθεται για κλιματικά μέτρα, το 20% θα διατεθεί για ψηφιακές δαπάνες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα του πακέτου ανάκαμψης Next Generation EU ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ που έχει αναπτυχθεί ποτέ.

Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει τώρα να υποβάλουν τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο το αργότερο έως τον Απρίλιο.

Μόλις επικυρωθούν από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι χώρες θα έχουν έως το 2026 για να τα εφαρμόσουν.

Ωστόσο, μένουν να γίνουν ακόμη πολλά, προειδοποίησε η Ana Paula Zacarias, υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, καθώς όπως είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο, οι χώρες πρέπει να υποβάλουν σχέδια το συντομότερο δυνατό και να επικυρώσουν τις αποφάσεις τους επιτρέποντας έτσι στην Επιτροπή να μεταβεί σε αγορές και να χρηματοδοτήσει το πακέτο ανάκαμψης.

 

 

10 Φεβρουαρίου 2021

Euractiv