IRENA: Υποδομές και ευελιξία συστήματος, οι παράγοντες-κλειδιά για τους στόχους του 2030

14 08 2024 | 13:59

Το 2023 η «πράσινη» ισχύς αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 14%, γεγονός που καθιστά τις ΑΠΕ την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η πρόοδος-ρεκόρ δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τον στόχο τριπλασιασμού που αποφασίστηκε στην COP28.

Όπως εντοπίζει  σε ανάλυσή του ο IRENA, η υστέρηση στην ανάπτυξη υποδομών και η ανεπάρκεια των ηλεκτρικών δικτύων δημιουργούν εμπόδια στην προσπάθεια να εγκατασταθούν 11,2 TW έως το τέλος της δεκαετίας.

 

Το μελλοντικό σύστημα ενέργειας, που απαιτεί όχι μόνο τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, αλλά και τον εξηλεκτρισμό στην τελική κατανάλωση ενέργειας, χρειάζεται την ενίσχυση και αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων. Αυτό σε συνδυασμό με την αποθήκευση, την ψηφιοποίηση και τις έξυπνες λύσεις που είναι ανάγκη να επιταχυνθούν.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ψηφιοποίηση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τα όλο και πιο αποκεντρωμένα συστήματα, καθώς με τη χρήση της τεχνολογίας δεδομένων και επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο, οι διαχειριστές των συστημάτων μπορούν να έχουν καλύτερη επίγνωση της κατάστασης του ηλεκτρικού δικτύου - συμπεριλαμβανομένης της ακριβέστερης πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών. Έτσι, ενισχύεται η αποδοτικότητα και η ευελιξία του συστήματος, σε ότι αφορά τη ζήτηση.

d

Για να τριπλασιαστεί η ισχύς των ΑΠΕ έως το 2030, θα πρέπει να δαπανώνται κατά μέσο όρο ετησίως 720 δισ. δολάρια σε δίκτυα, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείριση της ζήτησης και άλλες εφαρμογές ενίσχυσης της ευελιξίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση υπάρχουν επαρκή κεφάλαια, ωστόσο συνίσταται η παροχή κινήτρων για επενδύσεις, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για υποδομές μεγάλης κλίμακας και παροχή κρατικών ενισχύσεων.

(φωτογραφία: freepik.com)

d