Το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Verimpact ολοκλήρωσαν τον κύκλο επιμόρφωσης και στρατηγικής ESG για τον Όμιλο OMINVEST στο Ομάν

23 05 2022 | 13:35

Η Verimpact, η μεθοδολογία, διαδικτυακό εργαλείο και πάροχος εκπαίδευσης για ESG, με την υποστήριξη της Verture και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), ολοκλήρωσε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ESG (Περιβάλλον- Κοινωνία – Χρηστή Διακυβέρνηση) και στρατηγικής για θέματα ESG για τον Όμιλο OMINVEST με έδρα το Ομάν, μία από τις πιο επιτυχημένες και μεγαλύτερες εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με το συνολικό ενεργητικό της να ανέρχεται στο τέλος του 2021 σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που καλύπτουν διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων Τραπεζών, Ασφαλίσεων, Χρηματοοικονομικών και Μισθώσεων, Χρηματοοικονομικών Επενδύσεων, Ιδιωτικών Κεφαλαίων και Επενδυτικής Τραπεζικής.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για ESG ξεκίνησαν στα μέσα του 2021 και περιελάμβαναν σεμινάρια για ESG και στρατηγική για τον Πρόεδρο της OMINVEST και τα ανώτερα στελέχη του Ομίλου (C-Level), διαδικτυακή εκπαίδευση για ESG για όλο το προσωπικό και το εκπαιδευτικό σεμινάριο 32 ωρών για τους ESG Champions που αποτελούν τους πρεσβευτές της μετάβασης σε ESG σε κάθε θυγατρική του Ομίλου.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν ειδικά για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμμετεχόντων ώστε να κατανοήσουν πλήρως τη μετάβαση από το CSR στο ESG, τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που πρέπει να εφαρμόζονται στο ESG και τις συγκεκριμένες ικανότητες διαχείρισης και αξιολόγησης κινδύνου που προσφέρει το ESG σε μια επενδυτική εταιρεία.

Οι συμμετέχουσες εταιρείες σε επίπεδο Μητρικής και Ομίλου περιλάμβαναν την OMINVEST, την National Life & General Insurance Co., την National Finance, την Oman Arab Bank, την Al Izz Islamic Bank, την Jabreen Capital και την Ubhar Capital.

1

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το εντατικό ESG Champions Training Course 32 ωρών για τους δέκα «πρεσβευτές» του ESG, που ορίστηκαν από CEOs των εταιρειών του Ομίλου OMINVEST. Οι συμμετέχοντες έλαβαν Πιστοποίηση για το Πρόγραμμα ESG Champions από το Διαπιστευμένο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα του EPLO, το European Law and Governance School (ELGS). Οι δέκα συμμετέχοντες θα ηγηθούν της προσπάθειας ενσωμάτωσης του ESG στις αντίστοιχες εταιρείες τους και θα λειτουργήσουν ως η βασική μονάδα για τον συγχρονισμό των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών ESG σε ολόκληρο τον Όμιλο.

 

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος των επιχειρήσεων στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών, ο ρόλος του χρηματοοικονομικού τομέα και των επενδυτών στην ενσωμάτωση του ESG στην επιχειρηματικότητα και στις διαδικασίες λήψης επενδυτικών αποφάσεων, τις διάφορες μορφές ESG και Impact Investing, και η διαφορά μεταξύ πρωτοβουλιών για ESG και πρωτοβουλιών με κοινωνικό αντίκτυπο. Οι παγκόσμιες και περιφερειακές τάσεις, οι νομικές και ρυθμιστικές πτυχές, μαζί με εκθέσεις και αξιολογήσεις για ESG, συζητήθηκαν λεπτομερώς, με παρουσίαση των πιο κοινών πλαισίων και των οργανισμών αξιολόγησης. Τα διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για ESG επικεντρώθηκαν επίσης στον τρόπο δημιουργίας στρατηγικών για βιώσιμο κοινωνικό αντίκτυπο που ευθυγραμμίζεται με τους ΣΒΑ του ΟΗΕ.

1

Ο Abdul Aziz Al Balushi, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OMINVEST, δήλωσε: «Η OMINVEST είναι ένας οργανισμός που έχει ενσωματώσει τον κοινωνικό αντίκτυπο και την καλή εταιρική κουλτούρα στην καρδιά του εταιρικού οράματος, της αποστολής, και των αξιών του. Ο σκοπός μας είναι «να μεταμορφώσουμε τις επιχειρήσεις για να εμπλουτίσουμε τις κοινωνίες». Για να βεβαιωθούμε ότι δημιουργούμε τον επιθυμητό αντίκτυπο που ευθυγραμμίζεται με τον σκοπό μας, πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών ESG τόσο σε λειτουργικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο στις εταιρείες του Ομίλου μας είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός. Τέτοιες πρακτικές, όταν εφαρμόζονται σωστά και αποτελεσματικά, παρέχουν σημαντικά και απαραίτητα εργαλεία για την αληθινή και επαληθεύσιμη αξιολόγηση της επιχειρηματικής επίδοσης όσον αφορά το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Οι πρακτικές ESG θα μας επιτρέψουν επίσης να δημιουργήσουμε μετρήσιμο αντίκτυπο και να συγκρίνουμε τις επιδόσεις μας από έτος σε έτος, με στόχο να ενισχύσουμε τον αντίκτυπο που προκύπτει». Πρόσθεσε, «Είμαι πολύ χαρούμενος που παρακολούθησα την αφοσίωση και τη δέσμευση που επέδειξαν οι εταιρείες του Ομίλου OMINVEST σε όλη αυτή την εκπαιδευτική πρωτοβουλία για το ESG. Η ανώτατη διοίκηση συμμετείχε ενεργά στα προγράμματα που παρακολούθησαν και μετέπειτα όρισαν κατάλληλους υποψηφίους για να παρακολουθήσουν μια εντατική εκπαίδευση 32 ωρών που θα τους προετοιμάσει ώστε να είναι οι πρωταθλητές για θέματα ESG στις εταιρείες τους. Αυτή η πολύμηνη πρωτοβουλία ήταν απλώς το δομικό στοιχείο για το πραγματικό έργο που ακολουθεί, την οικοδόμηση της σταθερής μας στρατηγικής για ESG και την έναρξη των απαραίτητων εργασιών και πρωτοβουλιών ενσωμάτωσης του ESG».

 

Ο Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης της EPLO, οργανισμού που αποτελεί Μόνιμο Παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κύριος διδάσκων της μεθοδολογίας Verimpact του Ινστιτούτου για το ESG σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, δήλωσε: «Η ισχυρή πεποίθηση του Ομίλου OMINVEST και των θυγατρικών της για την ανάγκη ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας και του ESG σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου ήταν μια σταθερή βάση πάνω στην οποία χτίστηκε αυτή η ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία. Είμαι πεπεισμένος ότι μέσω της εντατικής, συμμετοχικής διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπαιδευόμενοι, ο Όμιλος OMINVEST και οι θυγατρικές του βρίσκονται στο δρόμο για να γίνουν φάρος μετασχηματισμού για τη βιωσιμότητα στην περιοχή».

 

 

Σχετικά με την OMINVEST

Η OMINVEST είναι μια από τις άκρως επιτυχημένες και μεγαλύτερες εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Ιδρύθηκε το 1983, και με σταθερή κερδοφορίας  κατέχει αξιοζήλευτο ιστορικό αδιάλειπτης πληρωμής μερισμάτων στους μετόχους της. Η OMINVEST κατέχει υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία σε διαφοροποιημένους τομείς, με αποτέλεσμα υγιείς ταμειακές ροές. Στο τέλος του 2021, το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας ανήλθε σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, καλύπτοντας διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων Τραπεζών, Ασφαλίσεων, Χρηματοοικονομικών και Μισθώσεων, Χρηματοοικονομικών Επενδύσεων, Ιδιωτικών Κεφαλαίων και Επενδυτικής Τραπεζικής. Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας καλύπτουν διαφοροποιημένες γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου και της Ασίας, καθώς και σημαντικές επενδύσεις σε παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Η εταιρεία διευθύνεται από ένα διοικητικό συμβούλιο με όραμα και μια ικανή ομάδα διαχείρισης, αφοσιωμένη στην ενίσχυση της αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

Σχετικά με την Verimpact

Η Verimpact παρέχει εργαλεία σε εταιρείες για να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, την κοινωνία και διακυβέρνηση (ESG), μέσω του βιώσιμου εταιρικού μετασχηματισμού τους. Η μεθοδολογία, το διαδικτυακό εργαλείο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Verimpact προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση σε ιδιωτικές εταιρείες και κυβερνητικούς/διεθνείς οργανισμούς για να μετρήσουν τον αντίκτυπό τους στο ESG, να εκπαιδεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, να εφαρμόσουν την στρατηγική τους για το ESG και να προετοιμαστούν για τη δημιουργία επενδύσεων με βάση το ESG. Η Verimpact υποστηρίζει οργανισμούς ώστε να ευθυγραμμιστούν με το ESG σε όλα τα επίπεδα με την υπάρχουσα και επερχόμενη ρυθμιστική νομοθεσία, να προετοιμαστούν για επενδύσεις και μέτρηση του αντίκτυπού τους στο ESG με μια σειρά προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί από μια ομάδα καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων και με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και λύσεις cloud, πιστοποιημένες από έναν διεθνή οργανισμό, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, και απευθύνονται σε κάθε είδους οργανισμούς, από κυβερνήσεις και εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες έως νεοφυείς επιχειρήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει η Verimpact, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.verimpact.com  ή επικοινωνήστε με την κα. Χρ. Δεληγιάννη στο cdeligianni@eplo.int