Ηλιακός θερμοσίφωνας: Εδώ η αίτηση στο gov.gr για επιδότηση - Ξεκινά το πρόγραμμα

24 02 2023 | 08:50iEidiseis Newsroom

Ανακοινώθηκε η πλατφόρμα του gov.gr που θα κάνετε αίτηση για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα».

Ξεκινά τον Μάρτιο το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα, ενώ, έπειτα από μήνες αναμονής, ανακοινώθηκε και η πλατφόρμα του gov.gr, όπου οι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν επιδότηση έως και 1.000 ευρώ.

Έτσι, μέσα στον Μάρτιο θα μπορείτε να μπαίνετε στο allazothermosifona.gov.gr και να ακολουθήσετε τα βήματα που απαιτούνται για να λάβετε το voucher. Η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα ενεργή. Στη συνέχεια, θα ενημερωθείτε με ένα SMS ότι πήρατε την επιταγή, θα καθοριστεί το ύψος που δικαιούστε -ανάλογα με το εισόδημα- και θα μπορέσετε να την εξαργυρώσετε με την αγορά.

Η διαδικασία θα είναι ίδια με το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «Αλλάζω συσκευή». Παρότι δεν έχουν καθοριστεί οι δικαιούχοι για το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα», από το προηγούμε πρόγραμμα διαπιστώνουμε ότι δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2021.

Ίσχυε επίσης ότι κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Την αίτηση θα κάνει ένα μέλος της οικογένειας, ενώ η επιδότηση θα καλύπτει μέχρι και το 60% για την 1η εισοδηματική κατηγορία. Από εκεί και πέρα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και θα διαμορφώνεται ανάλογα το ποσοστό της έκπτωσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τις εξής εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ

Πόσο συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, εάν προχωρήσει κανείς σε αντικατάσταση θα εξοικονομήσει 20%, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική εξοικονόμηση που συντελείται από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης. Έχει υπολογιστεί, επίσης, ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους για ηλιακό σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Πόσο καίει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ένας μέσος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας υπολογίζεται ότι καίει περίπου 4 κιλοβατώρες σε μία ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ανάβετε τον θερμοσίφωνα για μισή ώρα την ημέρα, με βάση τη σημερινή τιμή της αγοράς, θα μπορούσατε να πληρώνετε καθημερινά έως και 1,5 ευρώ. Για ένα μήνα, το ποσό αυτό φθάνει στα 45 ευρώ για να κάνετε ντουζ ή να πλύνετε τα πιάτα, χωρίς να συνυπολογίσουμε και το επιπρόσθετο κόστος του νερού.

3 τρόποι εξοικονόμησης στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Μέχρι να φτάσει πάντως η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:

  • Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
  • Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.