IEA: Οι ΑΠΕ θα ξεπεράσουν το άνθρακα το 2025 – Σχεδόν στο 50% οι πηγές χαμηλών εκπομπών το 2026

27 01 2024 | 07:22

Οι ΑΠΕ πρόκειται να καταλάβουν την πρωτιά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2025, ξεπερνώντας τον άνθρακα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο ΙΕΑ.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να παράγουν πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας, από 30% του συνόλου το 2023, στο 37% το 2026, αποτιμάται στην έκθεση «Ηλεκτρική Ενέργεια 2024», του οργανισμού.

Αυτές αναμένεται ιδίως να αντισταθμίσουν περισσότερο την μεγάλη αύξηση της ζήτησης στις προηγμένες οικονομίες, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Κίνα, που παράγει σήμερα πάνω από τη μισή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο που προέρχεται από άνθρακα, αλλά παραμένουν αβεβαιότητες, σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες (και τον αντίκτυπό τους στα φράγματα) και με την εξέλιξη της οικονομικής ανάκαμψης και της ζήτησης, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία προβλέπεται ούτως ή άλλως "αργή διαρθρωτική μείωση" του άνθρακα.

Παράλληλα, η ενέργεια που παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών, όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά και πυρηνικά, θα είναι επαρκής για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τα επόμενα τρία χρόνια.

Έτσι, θα καλύπτει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ενέργειας μέχρι το 2026, από λιγότερο από 40% το 2023.

Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται ως το 2025 να ξαναφτάσει στα επίπεδα του 2021, με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στη Γαλλία, την επαναλειτουργία αντιδραστήρων στην Ιαπωνία και την έναρξη λειτουργίας άλλων στην Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

ω