IEA: Η αυγή μιας νέας βιομηχανικής εποχής με τεχνολογίες καθαρής ενέργειας - Η έκθεση Energy Technology Perspectives 2023

25 01 2023 | 10:05

Η προοπτική ταχείας ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου, στην πορεία υλοποίησης της ενεργειακής μετάβασης αποτυπώνεται στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ‘Energy Technology Perspectives’, στην οποία περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για σχεδόν 14 εκατ. θέσεις εργασίας στην βιομηχανική παραγωγή καθαρής ενέργειας μέχρι το 2030. 

Ο ΙΕΑ κάνει λόγο για «την αυγή μιας νέας βιομηχανικής εποχής», αναφερόμενος σε μια «παγκόσμια αγορά μαζικής παραγωγής τεχνολογιών καθαρής ενέργειας», όπως ανεμογεννήτριες, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακά πάνελ, μεταξύ άλλων, η αξία των οποίων μπορεί να φτάσει έως και τα 650 δισ. δολάρια τον χρόνο μέχρι το 2030.

 

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τον τριπλασιασμό του σημερινού επιπέδου των εσόδων του κλάδου κλάδο. Προϋπόθεση για αυτό είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των κρατών για την ενέργεια και το κλίμα.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, χρειάζεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εξαρτάται από τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται ώστε να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες ξεπερνούν τα 1,2 τρισ. Δολάρια.

Επιπρόσθετα, ο ΙΕΑ υπογραμμίζει ότι σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνονται νέοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς οι τρέχουσες αλυσίδες εφοδιασμού τεχνολογιών καθαρής ενέργειας αντιμετωπίζουν προκλήσεις με τη μορφή υψηλών γεωγραφικών συγκεντρώσεων εξόρυξης και επεξεργασίας πόρων, αλλά και ανάπτυξης και παραγωγής τεχνολογίας.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση εδώ.

Η