Η WindEurope ζητάει στενότερη συνεργασία ενεργειακού και αμυντικού κλάδου για την ασφάλεια των υποδομών ενέργειας

Την ανάγκη προστασίας των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων περιουσιακών στοιχείων παραγωγής ενέργειας τονίζει η WindEurope, μέσω της καλύτερης συνεργασίας του κλάδου της ενέργειας και άμυνας των κρατών.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος εντείνει την προσπάθεια αυτή συμμετέχοντας σε νέες διακλαδικές συνεργασίες για την ενίσχυση της ασφάλειας των αιολικών πάρκων της Ευρώπης.
“Οι υλικές επιθέσεις και κυβερνοεπιθέσεις στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης είναι μια πραγματικότητα. Το επίπεδο της απειλής έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το περιστατικό με τον Nord Stream 2 το 2022 απείλησε την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού, με μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αλλά δεν ήταν η μόνη επίθεση σε υποθαλάσσιες ενεργειακές υποδομές έκτοτε. Στη Βαλτική Θάλασσα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 6 ύποπτα περιστατικά δολιοφθοράς με στόχο καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών από το 2022, ενώ 11 γνωστά υποθαλάσσια καλώδια έχουν καταστραφεί από το 2023”, τονίζει σχετικά η WindEurope.
WindEurope 2025: ενεργός διάλογος με εκπροσώπους της άμυνας
Η WindEurope εργάζεται για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του τομέα της αιολικής ενέργειας και των φορέων άμυνας για τη συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει το έργο Symbiosis, το οποίο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της συνύπαρξης υπεράκτιων αιολικών και αμυντικών δραστηριοτήτων.
Η ετήσια εκδήλωση WindEurope 2025 στην Κοπεγχάγη συγκέντρωσε περισσότερους από ποτέ, συμμετέχοντες από τον αμυντικό τομέα, από το ΝΑΤΟ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) και διάφορους εθνικούς στρατιωτικούς οργανισμούς.
Νέες συνεργασίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ανεμογεννητριών
“Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι αμυντικές δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν. Στην πραγματικότητα, τα αιολικά πάρκα μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια στη θάλασσα. Η εγκατάσταση αισθητήρων και ραντάρ στα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες επιτήρησης της ακτοφυλακής και των ενόπλων δυνάμεων της Ευρώπης και να αυξήσει την ασφάλεια των κοινωνιών που προστατεύουν”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την WindEurope, η συνεργασία αυτή θα πρέπει να κινείται στους 4 παρακάτω άξονες:
- Ασφάλεια “από την αρχή”: ο προληπτικός σχεδιασμός ασφάλειας πρέπει να ενσωματώνει τις εκτιμήσεις περί ασφάλειας από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης ενός έργου
- Τακτική ανταλλαγή πληροφοριών: οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συμβάλουν στη διευκόλυνση και τη θεσμοθέτηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας μεταξύ της αιολικής βιομηχανίας και του αμυντικού τομέα
- Επιχειρησιακή ετοιμότητα: Η Ευρώπη χρειάζεται έναν «αριθμό έκτακτης ανάγκης 911» για επεισόδια στις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις. Η ταχύτητα είναι το ζητούμενο εδώ. Τα μέτρα ασφαλείας και τα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εφαρμόζουν διεθνή πρότυπα.
- Εκπαίδευση και προσομοιώσεις: η τακτική εκπαίδευση και οι ασκήσεις προσομοίωσης πρέπει να προετοιμάζουν για περιστατικά κινδύνου