Η TotalEnergies ήξερε για την κλιματική κρίση εδώ και 50 χρόνια

22 10 2021 | 09:27

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο διεθνές περιοδικό Global Environmental Change, τρεις ιστορικοί αποκαλύπτουν ότι οι διευθυντές και οι εργαζόμενοι της TotalEnergies (τότε Total και Elf) είχαν προειδοποιηθεί για την πιθανή σχέση μεταξύ της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και της κλιματικής αλλαγής ήδη από το 1971. Το άρθρο αποκαλύπτει με ποιο τρόπο η πολυεθνική εταιρεία ορυκτών καυσίμων εξαπάτησε το κοινό, τους πολιτικούς και τους επενδυτές επί πενήντα χρόνια:

●Αναπτύσσοντας πολυάριθμες στρατηγικές για την απαξίωση της επιστήμης του κλίματος και τη δημιουργία αμφιβολιών σχετικά με την κλιματική έκτακτη ανάγκη.

● Ασκώντας σφοδρή πίεση για την αποτροπή κάθε μορφής ρύθμισης των δραστηριοτήτων τους.

● Συνεχίζοντας να αναπτύσσει εκτενώς τις δραστηριότητές της σχεδόν αποκλειστικά γύρω από τα ορυκτά καύσιμα, παρά τη γνώση των καταστροφικών επιπτώσεων που θα είχαν στους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Για δεκαετίες η άρνηση της κλιματικής αλλαγής ήταν η πιο αποτελεσματική τακτική της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων έως ότου η κλιματική κρίση έγινε τόσο σοβαρή που δεν μπορούσε να αγνοηθεί και ανάγκασε τις εταιρείες να στραφούν σε πιο εξελιγμένες βρώμικες τακτικές καθυστέρησης και απόσπασης της προσοχής για να συνεχίσουν την άντληση πετρελαίου και ορυκτού αερίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη καμπάνια επανατοποθέτησης της TotalEnergies που στοχεύει να αλλάξει το προφίλ της εταιρείας σε ηγέτη της ενεργειακής μετάβασης, ενώ συνεχίζει να παράγει θανατηφόρες εκπομπές και να εξαπλώνει τις επενδύσεις της στα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και στην Ελλάδα”, δήλωσε η Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 

Αν η δραστηριότητα των πετρελαϊκών εταιρειών ήταν καθαρή, δεν θα υπήρχε λόγος για την κρυφή τους δράση και την υπονόμευση της επιστήμης. Όλοι οι πόροι που σπαταλήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια ώστε να αποκρυφθούν στοιχεία και να διασφαλίσουν τη συνέχιση των επενδύσεών τους, θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν στην προσαρμογή τους στην κλιματική κρίση. Είναι συνειδητή επιλογή της TotalEnergies η καταστροφή του πλανήτη, είναι συνειδητή επιλογή να ψάχνουν συνεχώς κοιτάσματα σε παρθένα μέρη, όπως στη θάλασσα της Κρήτης, είναι συνειδητή επιλογή να αγνοούν τις επιπτώσεις -περιβαλλοντικές και οικονομικές- των εξορύξεων σε τοπικές κοινωνίες και ευάλωτες ομάδες, είναι συνειδητή επιλογή να το κάνουν επί 5 δεκαετίες.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ορυκτού αερίου δεν ενδιαφέρονται για την προστασία των ανθρώπων ή του πλανήτη, τους ενδιαφέρει να αυξήσουν τα δικά τους κέρδη, παρά το γεγονός ότι μας κοστίζει κυριολεκτικά τον πλανήτη μας. Ακριβώς όπως οι εταιρείες καπνού, έχουν απαξιώσει σκόπιμα την επιστήμη και έχουν παραπλανήσει το κοινό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Greenpeace και άλλες ΜΚΟ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει απαγόρευση παρόμοια με τον καπνό για τις διαφημίσεις και τις χορηγίες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε υπογραφές από 1 εκατομμύριο Ευρωπαίους πολίτες για να υποστηρίξουμε τα αιτήματά μας και να βάλουμε τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων.

 

 

 

21 Οκτωβρίου 2021

GREENPEACE