Πού πραγματικά καταλήγουν τα πλαστικά απορρίμματα που προορίζονται για ανακύκλωση στη χώρα μας; Στο ερώτημα αυτό την απάντηση έδωσε η έρευνα που πραγματοποίησαν τρεις δημοσιογράφοι για το Solomon (Αλεξία Καλαϊτζή, Γιώργος Χρηστίδης, Αλέξανδρος Αβραμίδης) και διήρκεσε πέντε μήνες. Η έρευνα με τίτλο «Στα χνάρια των πλαστικών σκουπιδιών της Ελλάδας» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου κύκλου του iMEdD incubator που είχε θέμα την κλιματική ανισότητα και σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και το Basel Action Network.
Για την πραγματοποίηση της έρευνας οι δημοσιογράφοι τοποθέτησαν πανάκριβους ανιχνευτές GPS σε πλαστικά σκουπίδια που απορρίφθηκαν σε μπλε κάδους και ακολούθησαν την πορεία τους. Ετσι, τα είδαν να καταλήγουν σε χωματερές, να εξάγονται στα Βαλκάνια και να καταρρίπτουν πολλούς από τους μύθους γύρω από την ανακύκλωση.
Σημειώνεται ότι από τους 41 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων των οποίων η διαχείριση γίνεται εντός της Ε.Ε. ανά έτος, μόνο το 29% ανακυκλώνεται. Τα υπόλοιπα οδηγούνται για ενεργειακή αξιοποίηση μέσω καύσης ή καταλήγουν στη χωματερή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία διαχειρίζεται το περιεχόμενο των γνωστών μπλε κάδων, μόλις το 50% του περιεχομένου τους οδηγείται στην ανακύκλωση.