Η παραγωγή υδρογόνου από θαλασσινό νερό χωρίς φιλτράρισμα είναι γεγονός

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία κατάφεραν να παράγουν καθαρό υδρογόνο ως καύσιμο από θαλασσινό νερό χωρίς κανένα φιλτράρισμα. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς έχει τη δυναμική να προσφέρει πολύ φθηνή πράσινη ενέργεια σε παράκτιες περιοχές.

Η ζήτηση για καύσιμα υδρογόνου αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όσο ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα. Είναι μία καθαρή πηγή ενέργειας η οποία παράγεται από την καύση του νερού.

 

Διασπάσαμε το φυσικό θαλασσινό νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο με 100% απόδοση, για να παράγουμε πράσινο υδρογόνο μέσω της ηλεκτρόλυσης, χρησιμοποιώντας έναν απλό και φθηνό καταλύτη με έναν εμπορικό ηλεκτρολύτη

 

Έως τώρα το θαλασσινό νερό έπρεπε να εξευγενιστεί πριν να μπει στην εξίσωση η ηλεκτρόλυση. Η ομάδα των ερευνητών όμως χρησιμοποίησε οξείδιο του κοβαλτίου με οξείδιο του χρωμίου στην επιφάνεια ως καταλύτη, παίρνοντας παρόμοιες επιδόσεις με την τυπική διαδικασία εφαρμογής πλατίνας και ιριδίου ως καταλύτες για τη λήψη φιλτραρισμένου και απιονισμένου νερού.

Σε αντίθεση με το πόσιμο νερό, το θαλασσινό νερό είναι σχεδόν ατελείωτο και η ικανότητα να παράγουμε υδρογόνο από αυτό χωρίς κάποια προετοιμασία, θα μειώσει σημαντικά το κόστος. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να φέρει σε μεγαλύτερη κλίμακα το σύστημα με ένα μεγάλο ηλεκτρολύτη. Η ομάδα ελπίζει πως σύντομα θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε εμπορικά συστήματα παραγωγής υδρογόνου.

f