Η Κύθνος διεκδικεί είσοδο στον κατάλογο των πράσινων νησιών - Νέα πρωτοβουλία παρουσιάζει η Κομισιόν αυτή τη βδομάδα

Αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν εγκαινιάζει τη νέα της πρωτοβουλία με τίτλο "30 πράσινα νησιά για το 2030", η οποία έχει στόχο να επιλέξει φέτος τριάντα νησιά ώστε να τροφοδοτηθούν 100% μέσω ΑΠΕ με ευρωπαϊκή στήριξη.

Σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουνίου στο Σααρεμάα της Εσθονίας με τη συμμετοχή της επιτρόπου ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και αξιωματούχων και ειδικών από κάθε χώρα, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει ειδική συνεδρία που θα αναδείξει το ρόλο της Αστυπάλαιας, της Χάλκης και της Κύθνου στην ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα, θα συμμετέχουν ο Κώστας Κομνηνός και ο Πέτρος Μαρκόπουλος του Δικτύου Δάφνη για να παρουσιάσουν την ελληνική εμπειρία και τους στόχους της χώρας μας για τα πράσινα νησιά.

Συγκεκριμένα όσον αφορά την Κύθνο, είναι ένα νησί που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς εκεί εγκαταστάθηκε το πρώτο αιολικό της Ευρώπης. Πλέον, επιχειρεί να κάνει το επόμενο βήμα αναπτύσσοντας ένα πλήρες ενεργειακό σύστημα.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει θέσει σε προτεραιότητα την ενεργειακή μετάβαση των νησιών, ιδίως των μη διασυνδεδεμένων, μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας. Η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε το Μάρτιο ότι στόχος είναι μεταξύ άλλων η επέκταση επέκταση της πρωτοβουλίας "GReco islands" για δράσεις αειφορίας στα νησιά που περιλαμβάνονται στις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ταμείο απανθρακοποίησης των νησιών.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Επιτροπή Συντονισμού της διαχείρισης των έργων της πρωτοβουλίας «GReco Islands» που εντάσσονται στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

 

σ