Η κλιματική αλλαγή προκαλεί διαζύγια στα άλμπατρος
Τα διαζύγια των άλμπατρος είναι βασικά απιστία, με ανθρώπινους όρους.
Όταν τελειώνει μια σχέση μπορεί να οφείλεται στο ότι η σπίθα έχει πλέον εξαφανιστεί, ή ίσως απλά δεν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο ο ένας για τον άλλον.
Μπορεί όμως η κλιματική αλλαγή να προκαλέσει χωρισμούς;
Η απάντηση όσον αφορά τα άλμπατρος είναι καταφατική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι τα άλμπατρος - μερικά από τα πιο πιστά πλάσματα του κόσμου - «χωρίζουν» πλέον συχνότερα.
α διαζύγια μεταξύ των άλμπατρος είναι βασικά απλώς απιστία, με ανθρώπινους όρους. Γίνονται όταν το ένα ταίρι ενός ζευγαριού ζευγαρώνει με διαφορετικό παρτενέρ.
Τα άλμπατρος όταν βρίσκουν ένα καλό ταίρι, συνήθως παραμένουν μαζί εφ΄όρου ζωής. Μόλις το 1% των άλμπατρος χωρίζουν μετά την επιλογή του/της συντρόφου τους .
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society εξέτασε 15.500 ζεύγη αναπαραγωγής στα νησιά Φώκλαντ για 15 χρόνια.
«Η μονογαμία και οι μακροπρόθεσμοι δεσμοί είναι πολύ κοινά για αυτά», λέει ο Francesco Ventura, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Αλλά στα χρόνια που καλύπτει η έρευνα λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών νερού, έως και το 8% των ζευγαριών άλμπατρος πλέον χωρίζουν.
Η μελέτη λέει ότι «το διαζύγιο λόγω του περιβάλλοντος μπορεί να είναι μια παραμελημένη συνέπεια» της κλιματικής αλλαγής.
Κανονικά, το διαζύγιο του άλμπατρος προκαλείται όταν ένα ζευγάρι αποτυγχάνει να αναπαραχθεί, και οδηγούνται στην αναζήτηση νέων συντρόφων στην επόμενη αναπαραγωγική περίοδο.
Ωστόσο τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ζευγάρια χώριζαν ακόμα κι αν είχαν μια επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδο.
Ο Βεντούρα λέει ότι υπάρχουν δύο πιθανές θεωρίες για την άνοδο των διαζυγίων - η πρώτη συνδέεται με τις δυσκολίες μιας σχέσης από απόσταση.
Τα ζεστά νερά αναγκάζουν τα πουλιά να κυνηγούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να πετούν περαιτέρω.
Εάν τα πουλιά αποτύχουν να επιστρέψουν εγκαίρως για την περίοδο αναπαραγωγής, οι σύντροφοί τους μπορεί να προχωρήσουν με έναν νέο σύντροφο.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι ορμόνες του στρες του άλμπατρος αυξάνονται σε πιο σκληρά περιβάλλοντα, όπως όταν τα νερά είναι πιο ζεστά.
Με πιο δύσκολες συνθήκες αναπαραγωγής και έλλειψη τροφής, μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερο άγχος και ένας σύντροφος μπορεί να... κατηγορηθεί για την «κακή απόδοση» του - κάτι που μπορεί τελικά να προκαλέσει διαζύγιο, λέει ο Βεντούρα.
Η έρευνα δημοσιεύεται την ίδια ώρα που πολλοί διεθνείς πληθυσμοί των άλμπατρος αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και θα ανέβουν, οπότε αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερες διαταραχές».
Πηγή: BBC
26 Νοεμβρίου 2021
huffpost greece