Η κλιματική αλλαγή και η τραγωδία στους Δολομίτες

12 07 2022 | 08:33Jason Horowitz

Λίγες ημέρες πριν από την κατάρρευση του παγετώνα στους Ιταλικούς Δολομίτες, που καταπλάκωσε εννιά ορειβάτες θάβοντάς τους κάτω από χιόνι, πάγο και πέτρες, ο Κάρλο Μπουντέλ είχε ακούσει το γαργάρισμα νερού που τρέχει. «Ακουγόταν σαν ένας ποταμός που κυλούσε», λέει. Ο ίδιος, άλλωστε, κατοικεί σε ένα απομονωμένο σημείο κοντά στον παγετώνα του όρους Μαρμολάδα, που έχει ύψος 3.352 μ.

Οταν ανέβαινε στο βουνό, πριν από περίπου μία δεκαετία, δεν είχε καν την ανάγκη σχοινιών, θυμάται, γιατί το χιόνι ήταν πάρα πολύ. «Η διαφορά του χθες από το σήμερα είναι δραματική», σημειώνει και προσθέτει: «Πιστεύω ότι έχουμε πάρει λάθος δρόμο». Πράγματι, η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να διαχειριστεί τη νέα πορεία της, η οποία είναι γεμάτη από τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Εάν δεν υπήρχαν θύματα, δεν θα μιλούσε κανείς σήμερα για την τήξη των ευρωπαϊκών παγετώνων».

Μόλις ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που η Ελλάδα θρήνησε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, αλλά και τεράστιες δασικές εκτάσεις εξαιτίας των πυρκαγιών, ενώ και η Γερμανία αντιμετώπισε πρωτοφανείς πλημμύρες. Η τραγωδία στους Δολομίτες συνιστά την πιο πρόσφατη απόδειξη ότι κανένα σημείο της Ευρώπης δεν μένει ανεπηρέαστο από τις συνέπειες της νέας, καυτής θερινής περιόδου.

Η οροσειρά στη βορειοανατολική Ιταλία, με τον καθαρό δροσερό αέρα, τα ρυάκια με τα κρυστάλλινα νερά και τα πυκνά αλπικά δάση, ανέκαθεν προσέφερε καταφύγιο από τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες στους Ευρωπαίους. Σήμερα, η θερμοκρασία, ακόμη και σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, ανεβαίνει και στις παγωμένες κορυφές ο υδράργυρος δείχνει 10 βαθμούς Κελσίου. Ετσι, κατά την περίοδο 2004-2015, σύμφωνα με μια μελέτη, έλιωσε το 30% του παγετώνα της Μαρμολάδα. Οι επιστήμονες, άλλωστε, προβλέπουν την πλήρη εξαφάνισή του εντός των επόμενων 25-30 ετών. Αλλοι ερευνητές εκτιμούν ότι το 50% των παγετώνων των Αλπεων θα έχει λιώσει έως το 2050. Αυτές τις αλλαγές θα τις νιώσουμε όλοι.

Οπως υπογραμμίζει ο Κάρλο Μπουντέλ, «η πρόσφατη τραγωδία με την κατάρρευση του παγετώνα μάς αποδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Δυστυχώς, εάν δεν υπήρχαν θύματα, δεν θα μιλούσε κανείς σήμερα για την τήξη των ευρωπαϊκών παγετώνων».

ΤΖΕΪΣΟΝ XΟΡΟΒΙΤΣ / THE NEW YORK TIMES