Η κλιματική αλλαγή χτυπά την Ευρώπη: Ξεράθηκαν τα δάση στη Σλοβενία, στο κόκκινο ξανά ο υδράργυρος

26 07 2022 | 09:27Πρώτο Θέμα

Εκατοντάδες πυροσβέστες αναπτύχθηκαν σήμερα στη δυτική Σλοβενία, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, για να δώσουν τη μάχη με μια πυρκαγιά εξαιτίας της οποίας εκκενώθηκαν πολλές κοινότητες.

«Δεν θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πυρκαγιά εντός της ημέρας», σχολίασε ο Σρέκο Σέσταν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο N1.

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εξελιχθεί στη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία» της χώρας, πρόσθεσε.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη στην εντυπωσιακή, δασώδη έκταση του Καρστ, όπου η βλάστηση έχει ξεραθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, με τη βοήθεια των ανέμων, πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι σειρήνες ηχούσαν συνεχώς, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία. Ο στρατός και η αστυνομία κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες, το έργο των οποίων έχει ενισχυθεί με την συνδρομή ελικοπτέρων.

Η πυρκαγιά απείλησε το φραγκισκανικό μοναστήρι της Κοστανιέβιτσα, στη Νόβα Γκόριτσα, όπου φυλάσσεται η τέφρα του Καρόλου Ι΄, του προτελευταίου βασιλιά της Γαλλίας, ο οποίος πέθανε στην εξορία το 1836.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ επισκέφθηκε την περιοχή, συνοδευόμενος από τον Ευρωπαίο Επίτροπο διαχείρισης κρίσεων, τον Σλοβένο Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Ένα κύμα καύσωνα, συνοδευόμενο από καταστροφικές πυρκαγιές, πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη δυτική Ευρώπη, ιδίως την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ αρχίζει τώρα να κινείται προς τα ανατολικά. Εκτός από τη Σλοβενία, ο υδράργυρος ανεβαίνει αισθητά στην Αυστρία και την Ουγγαρία, όπου οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αυτός ο πολυήμερος καύσωνας είναι ο δεύτερος που πλήττει την Ευρώπη μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ένταση και η συχνότητα αυτών των φαινομένων είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

https://www.protothema.gr/