Η Ισπανία επιβεβαιώνει το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των πυρηνικών μονάδων

30 12 2023 | 06:26

Τα σχέδια της για το κλείσιμο των πυρηνικών της μονάδων μέχρι το 2035 επιβεβαίωσε εχθές η Ισπανία, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ειδικότερα, οι εν λόγω ανακοινώσεις έγιναν στα πλαίσια παρουσίασης άλλων μέτρων που περιλαμβάνουν την παράταση των προθεσμιών για έργα ΑΠΕ και την προσαρμογή των δημοπρασιών ΑΠΕ.

 

Η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και η αποξήλωση των σταθμών, των οποίων η διαδικασία απόσυρσης θα ξεκινήσει το 2027, θα κοστίσει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα πληρωθεί από ένα ταμείο που στηρίζεται από τους διαχειριστές των μονάδων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το μέλλον των πυρηνικών στην Ισπανία απασχόλησε έντονα την πρόσφατη εκλογική ατζέντα με το συντηρητικό κόμμα PP (People’s Party) να δεσμεύεται για ανατροπή του σχεδίου απόσυρσης. Τα πυρηνικά παράγουν το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας. Να προσθέσουμε ακόμη ότι πρόσφατα, ένα από τα κύρια επιχειρηματικά lobby κάλεσε σε παράταση της λειτουργίας των μονάδων.

Τέλος, σχετικά με τα μέτρα για τις δημοπρασίες ΑΠΕ, το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι οι ανταγωνιστικές διαδικασίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλέον και ποιοτικά κριτήρια ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα που «θα αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία των ευρωπαϊκών προϊόντων».

f