Η Γερμανία θεωρεί εφικτή τη μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 65% ως το 2030

16 03 2024 | 07:52

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτός ο κλιματικός στόχος που έχει τεθεί για το 2030, με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Επικαλούμενος την πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για το 2024, ότι τα αέρια του θερμοκηπίου θα μειωθούν κατά 64% έως το 2030, σε σύγκριση με το 1990, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι ο κλιματικός στόχος για μείωση κατά τουλάχιστον 65% είναι πλέον εφικτός.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (UBA) Ντιρκ Μέζνερ, ο οποίος επισήμανε ότι «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην προστασία του κλίματος», κυρίως χάρη στην ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θα καταναλώσει έως το 2030 47 τόνους λιγότερο CO2 από όσο ορίζει ο νόμος. Τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν οι κλάδοι της ενέργειας, της βιομηχανίας, της γεωργίας και της διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ, αντίθετα, σημαντικά περιθώρια βελτίωσης έχουν οι μεταφορές και οι κατασκευές. Σημαντικό ρόλο στη μείωση των καυσαερίων σε κάποιους κλάδους είχε επίσης ο περιορισμός της παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας του προηγούμενου διαστήματος. Για τα επόμενα χρόνια, εκτιμάται μεν ότι η παραγωγή θα ανακάμψει, αλλά οι ρύποι θα συνεχίσουν να μειώνονται με την εφαρμογή μέτρων προστασίας του κλίματος.

Λ