Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην καρδιά του mega-trend της ενεργειακής μετάβασης - Αναλυτικά οι στόχοι ΑΠΕ μέχρι το 2026
Ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα αποκτά ο τομέας της παραγωγής πράσινης ενέργειας στο «ταμειακό ισοζύγιο» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2021, γεγονός που υποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την προσήλωση του Ομίλου στο mega-trend της ενεργειακής μετάβασης.
Με τα έσοδα της εν λόγω δραστηριότητας να αυξάνονται από 109 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε 125 εκατ. ευρώ το 2021 κατατάσσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στη δεύτερη θέση πίσω από τον κλάδο των κατασκευών στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου ως προς την ροή εσόδων. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύ υπολογίζεται σε 895 MW, ενώ παραμένει ο στόχος των 3,000 MW την προσεχή πενταετία.
Ειδικότερα, ο «βραχίονας» του Ομίλου στον κλάδο της πράσινης ενέργειας, η 100% θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει ένα «εγχώριο» χαρτοφυλάκιο 763 MW με σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Πολωνία (102 MW) και Βουλγαρία (30MW).
Σημειώνεται ότι το συνολικό pipeline της εταιρείας περιλαμβάνει έργα ισχύος 2,113 MW και με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την δεδομένη στιγμή είναι το έργο Καφηρέας στη Νότια Εύβοια, συνολικής ισχύος 330 MW και με προϋπολογισμό 569 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση στα πλαίσια του Investor Day που πραγματοποιήθηκε προχθές, το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022 και θα συνιστά το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας. Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί με project finance (455 εκατ. ευρώ) καθώς και με ίδια κεφάλαια της εταιρείας (114 εκατ. ευρώ). Να σημειώσουμε ότι το έργο Καφηρέας θα αποτελείται από ένα αιολικό πάρκο ισχύος 150 MW στη Νότια Εύβοια, ιδιοκτησίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το πρόσφατα αποκτηθέν αιολικό πάρκο στην ίδια περιοχή 270 MW, το οποίο, βέβαια, θα ξεκινήσει την λειτουργία του στα 180 MW.
Στο «πράσινο» επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας ξεχωρίζει και το αιολικό πάρκο της Ευρυτανίας ισχύος 67 MW. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 81 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του εντός του 2023. Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει επίσης project finance (63 εκατ. ευρώ) και ίδια κεφάλαια (18 εκατ. ευρώ).
Για την τριετία 2024-2026, ο επενδυτικός προσανατολισμός της εταιρείας εστιάζει στο σταθμό αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, συνολικής ισχύος 600 MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, καθώς και σε μια σειρά έργα φωτοβολταϊκής και αιολικής τεχνολογίας, τα οποία επίσης υπολογίζεται να τεθούν σε λειτουργία εντός της εξεταζόμενης τριετίας. Να θυμίσουμε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με την κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και Engie, την Ocean Winds, εξετάζοντας επενδυτικές ευκαιρίες και συνέργειες στην κατηγορία των πλωτών αιολικών πάρκων.
Όπως υπογράμμισε η Διοίκηση της Εταιρείας, οι δύο εταιρείες αφού προσδιορίσουν ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση των πάρκων, θα προχωρήσουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου πλάνου έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας.
Δείτε εδώ την παρουσίαση.
6 Oκτωβρίου 2021
energypress