Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία του να αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να παράγει «περισσότερο απαλλαγμένη από τις ανθρακούχες εκπομπές ηλεκτρική ενέργεια» και ανακοίνωσε την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.
Μπροστά στους εργαζόμενους της General Electric Steam Power στο Belfort, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για το γεγονός ότι η σταδιακή απόσυρση των ορυκτών καυσίμων θα οδηγήσει σε ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που θα είναι έως και 60% υψηλότερη από τις σημερινές ανάγκες.
Έτσι, η παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα απαιτεί μια «πλουραλιστική στρατηγική» που θα βασίζεται σε «δύο πυλώνες», τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια.
Επικρίνοντας την αμιγώς πυρηνική και την αμιγώς ανανεώσιμη ενέργεια, ο Μακρόν υπερασπίζεται την ιδέα της δημιουργίας περίπου πενήντα υπεράκτιων αιολικών πάρκων (έως το 2050), συνοδευόμενων από την κατασκευή «έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων», με τον πρώτο να προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2035.
Οι θέσεις αυτές δεν αποτελούν έκπληξη για τον τρόπο με τον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν αντιλαμβάνεται την ενέργεια του αύριο, αλλά αυτό που έχει αλλάξει στο όραμά του αφορά sτη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων: διαβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να γίνει στο μέλλον κανένα κλείσιμο πυρηνικού αντιδραστήρα «σε κατάσταση παραγωγής», παρατείνοντας μάλιστα τη δραστηριότητά τους ακόμη και «πέραν των 50 ετών», αν χρειαστεί, εφόσον δεν αντιδράσει η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας.
Όσον αφορά sτις επενδύσεις στον τομέα αυτό, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα τεθεί στο τραπέζι στο πλαίσιο του σχεδίου «Γαλλία 2030» για την προώθηση της εμφάνισης «μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων» για τη βελτίωση των επιδόσεων της πυρηνικής ενέργειας, ιδίως όσον αφορά τα απόβλητα.
Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο Μακρόν δεν είναι ακόμη επίσημα υποψήφιος.
Ο υποψήφιος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό καταδίκασε τη θέση που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, καθώς, όπως είπε, «καταδικάζει τη Γαλλία σε έναν αιώνα πυρηνικής ενέργειας».