Η Γαλλία διατηρεί τα πρωτεία στην ευρωπαϊκή αγορά υδρογόνου - Μια επισκόπηση των στοιχείων από τα δύο κύματα IPCEI «Υδρογόνο»

Τα 10.6 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνουν αθροιστικά τα δύο «κύματα» Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο» που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής και προχωρούν σε φάση υλοποίησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα έργα IPCEI με την ονομασία ονομασία «Ηy2Use» και «Hy2Tech» και αφορούν στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, την πρώτη βιομηχανική αξιοποίηση και την κατασκευή σημαντικών υποδομών στην αξιακή αλυσίδα υδρογόνου.

Αυτή την στιγμή σε επίπεδο Ευρώπης, βάσει των έργων για τα οποία έχει εγκριθεί η συμμετοχή τους και άρα η χρηματοδότησή τους στα πλαίσια των IPCEI, τα πρωτεία διατηρεί η Γαλλία με 17 έργα και ακολουθούν η Ιταλία με 14 έργα και η Ισπανία με 11 έργα.

1

Επιπρόσθετα, η Γαλλία αναμένεται να συνεχίσει να διατηρεί τα «ηνία» της ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου και στο μέλλον αν κρίνουμε από τα σχέδια της για την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτρόλυσης, συνολικής ισχύος 6.5 GW, νούμερο μεγαλύτερο έναντι όλων των άλλων στόχων που έχουν ανακοινωθεί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

1

Καταγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με το υδρογόνο, η HAEE στην τρέχουσα ένατη έκδοση του Chart of the Month, ξεχωρίζει την πρόσφατη ανακοίνωση της Πρόεδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου για την στήριξη επενδύσεων στο κλάδο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αποστολή της τράπεζας θα είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας. Το νέο σχήμα στήριξης έργων υδρογόνου στόχο έχει την ενσωμάτωση και αξιοποίηση του καυσίμου στη βιομηχανία και τις μεταφορές όπου συναντώνται μεγαλύτερες δυσκολίες στην απανθρακοποίηση καθώς και για την μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα.

Το IPCEI Hy2Use ακολουθεί και συμπληρώνει το πρώτο ΣΕΚΕΕ στην αξιακή αλυσίδα υδρογόνου, το «IPCEI Hy2Tech», το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 15 Ιουλίου 2022. Αν και αμφότερα τα ΣΕΚΕΕ αφορούν την αξιακή αλυσίδα υδρογόνου, το Hy2Use επικεντρώνεται σε έργα τα οποία δεν καλύπτονται από το Hy2Tech, και συγκεκριμένα υποδομές που σχετίζονται με το υδρογόνο και εφαρμογές υδρογόνου στον βιομηχανικό τομέα (ενώ το Hy2Tech επικεντρώνεται στους τελικούς χρήστες στον τομέα της κινητικότητας). 

Ειδικότερα το IPCEI Hy2Use περιλαμβάνει δύο κατηγορίες projects : Η πρώτη κατηγορία αφορά στην κατασκευή μεγάλης κλίμακας υποδομών για την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά ανανεώσιμου και χαμηλών εκπομπών υδρογόνου, ενώ η δεύτερη κατηγορία αφορά σε τεχνολογίες υψηλής καινοτομίας που οδηγούν σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις βιομηχανίες και αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην διαδικασία απανθρακοποίησης. Τα κράτη μέλη θα παράσχουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους έως και 5.2 δις ευρώ, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 7 δις ευρώ. Οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί υπό το καθεστώς αυτό επιτρέπουν την κατασκευή νέας ισχύος μονάδων ηλεκτρόλυσης της τάξης των 35 GW, πράγμα που σημαίνει την παραγωγή περίπου 340,000 τόνων ανανεώσιμου και χαμηλών εκπομπών υδρογόνου ετησίως.

Σε ότι αφορά το IPCEI Hy2Tech περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες συμμετεχόντων έργων τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών σχετικών με:

  • Την παραγωγή
  • Την αποθήκευση, μεταφορά και διανομή
  • Τις κυψέλες καυσίμων, και,
  • Τους τελικούς καταναλωτές.

Τα κράτη μέλη θα παράσχουν δημόσια χρηματοδότηση έως και 5.4 δισεκατομμύρια ευρώ, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 8.8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

1