Η Αυστρία ανακοίνωσε φόρο για εκπομπή ρύπων και φοροελαφρύνσεις στους εργαζόμενους

04 10 2021 | 09:44

Δέσμη φορολογικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού φόρου για τις εκπομπές ρύπων και μίας σταδιακής μείωσης της φορολογίας στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η Αυστρία.

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, ο συνασπισμός των Πρασίνων-Συντηρητικών κατέληξε σε συμφωνία για αυτό που ονομάζει «οικο-κοινωνική» μεταρρύθμιση του φορολογικού του συστήματος, που αποτελείται από μαζικές φορολογικές περικοπές και αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος για να δοθεί κίνητρο στην πράσινη μετάβαση

Ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση τη «μεγαλύτερη φορολογική περικοπή» στην αυστριακή ιστορία, ενώ ο αντιπρόεδρος των Πρασίνων Βέρνερ Κόγλερ τόνισε ότι η μεταρρύθμιση σηματοδότησε μια «ιστορική στιγμή», που είναι απαραίτητη στην ώθηση για μια οικολογική και βιώσιμη οικονομία.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να εισαγάγουν τιμές CO2 30 ευρώ ανά τόνο έως το 2022, οι οποίες στη συνέχεια θα αυξάνονται κάθε χρόνο και αναμένεται να φτάσουν τα 55 ευρώ ανά τόνο το 2025. Μετά το 2025, θα δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα εμπορίας εκπομπών και θα περιλαμβάνει κάθε εταιρεία που δεν εμπίπτει ήδη στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.
Το πρόσθετο φορολογικό εισόδημα θα αναδιανεμηθεί στον πληθυσμό. Κάθε ενήλικος πολίτης θα λαμβάνει ετήσιο μπόνους για το κλίμα μεταξύ 100 και 200 ​​ευρώ, ανάλογα με την προσβασιμότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η μεταρρύθμιση θα μειώσει επίσης πολύ τη φορολογική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος, αυξάνοντας το επίδομα οικογένειας και μειώνοντας τους φόρους στους μισθούς. «Είναι σημαντικό όλοι όσοι θέλουν να εργαστούν να πάρουν περισσότερα», τόνισε ο Κουρτς.
Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και οικονομολόγοι έχουν ήδη επικρίνει το πακέτο μεταρρυθμίσεων ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξο, λέγοντας ότι οι τιμές του άνθρακα θα είναι πολύ χαμηλές για να έχουν πραγματικά αντίκτυπο και ότι δεν δίνει επαρκή κίνητρα στους ανθρώπους να υιοθετήσουν πιο κλιματικά ουδέτερες συμπεριφορές.

 

 

4 Oκτωβρίου 2021

Εuractiv