Η Αθήνα πρωτοπορεί με την στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών

07 12 2024 | 05:12

Ο Δήμος Αθηναίων, πρωτοπορώντας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, έλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών (μεταξύ άλλων ευάλωτων νοικοκυριών, όπως άτομα με αναπηρία άνω του 80%, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες), προχώρησε στην πλήρη απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. 

Η πρωτοβουλία αυτή καθιστά την Αθήνα τον πρώτο δήμο στην Ευρώπη που εφαρμόζει μηδενισμό δημοτικών τελών για τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.

Τι είναι «ενεργειακή φτώχεια»;

Μέχρι σήμερα πολλές αναλύσεις και μεθοδολογίες έχουν δημοσιευθεί όσον αφορά στον όρο «ενεργειακή φτώχεια». Γενικότερα, δεν σχετίζεται απλά με το εισόδημα, αλλά είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού: α) χαμηλού εισοδήματος, β) υψηλών τιμών ενέργειας, και γ) κακής ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.

Ποια τα κριτήρια για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά;

Λαμβάνοντας υπόψη το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ, αναθεωρημένο σχέδιο 2024), για την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών του Δήμου θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Συνθήκη Ι: Το ετήσιο ποσό σε KWh της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κάθε νοικοκυριού να είναι χαμηλότερο από το 80% του ετήσιου ποσού σε KWh που προβλέπεται για την κάλυψη της ελάχιστης απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας, όπως αυτή προκύπτει από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου. 
  • Συνθήκη ΙΙ: Το ετήσιο καθαρό εισόδημα του νοικοκυριού να είναι χαμηλότερο από το 60% της διαμέσου του αντίστοιχου ανηγμένου εισοδήματος, βάσει της κλίμακας του ΟΟΣΑ που ορίζει το όριο της σχετικής φτώχειας. 

Σε ποιον θα πρέπει να απευθυνθούν τα νοικοκυριά;

Ο Δήμος Αθηναίων λειτουργεί από τις αρχές του έτους το «Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας», μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Χάρη Δούκα. Στόχος του Γραφείου είναι να χαρτογραφήσει και να υποστηρίξει τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο, προκειμένου να τους υποστηρίξει σε όλη τη διαδικασία για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, την αξιολόγηση του ενεργειακού αποτυπώματος και να λάβουν εξατομικευμένες λύσεις για τη συνολική ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Ο Δήμος Αθηναίων προχωράει λοιπόν, σε ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο μέλλον, όπου κανένα νοικοκυριό δεν θα μένει πίσω στον αγώνα για την ενεργειακή μετάβαση.

____

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ & Πρόεδρος ΔΑΕΜ (Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης & Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων).

d