Χωρίς τέλος το μπαράζ από deal στην «πράσινη» ενέργεια

17 06 2022 | 06:03

Συνεχίζεται το μπαράζ των επιχειρηματικών συμφωνιών στην «πράσινη» ενέργεια, με μεγάλα χαρτοφυλάκια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να αλλάζουν χέρια. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών παραμένει αμείωτο και έτσι δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να δούμε νέες μεγάλες συναλλαγές.

Η πιο πρόσφατη συμφωνία αφορά την πώληση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της θυγατρικής του ομίλου ΑΒΑΞ, Volterra στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σε μια συναλλαγή που αντιστοιχεί σε επιχειρηματική αξία (Enteprise Value) ύψους 133 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ αποκτά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 110 MW, το οποίο όπως σημειώνουν πηγές της εταιρείας βοηθά και στη σημαντική αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακίου της αλλά και στη διαφοροποίηση αυτού με προσθήκη μεγάλου μέρους αιολικών πάρκων. Με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η ανάπτυξη και άμεση κατασκευή επιπλέον 40 MW αιολικών πάρκων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Το deal αυτή έρχεται στο πλαίσιο της στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ. Από τη ΔΕΗ αναμένονται και άλλες κινήσεις στην αγορά των offshore αιολικών αλλά και στα Βαλκάνια, πιθανότατα εντός του έτους, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και νέος διαγωνισμός από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για έργο 500MW. 

Από την άλλη, o όμιλος ΑΒΑΞ που υπολογίζει πως θα έχει κέρδη περίπου 40 εκατ. ευρώ θα συνεχίζει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του περίπου 100MW, το οποίο αποτελείται από έργα ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά) αλλά και έργα αποθήκευσης ενέργειας (αυτόνομα συστήματα και υβριδικά), σε άδειες παραγωγής και άλλα αδειοδοτικά στάδια.

Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία για την απόκτηση του 75% του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ από την Motor Oil. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών η δραστηριότητα της Άνεμος πρόκειται να αποσχιστεί και να εισφερθεί σε νέα εταιρεία της οποίας η αξία τοποθετείται σε 1 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, η Motor Oil γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με περίπου 800 MW εν λειτουργία έργων και projects 1,6 GW που θα προέλθουν αθροιστικά από τις Ελλάκτωρ και Motor Oil.

Την πρώτη θέση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ καταλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία έργων 900 MW και υπό σχεδιασμό 4GB αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εδώ και πολλά χρόνια χτίζει τη θέση του στον τομέα της ενέργειας και των ΑΠΕ, γεγονός που έχει βάλει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο στόχαστρο μεγάλων θεσμικών επενδυτών. Πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό θέλουν  το αυστραλιανό fund της Macquarie, που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, να εξετάζει την αγορά σημαντικού ποσοστού. Ο επικεφαλής του ομίλου Γ. Περιστέρης είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα πως έχουν γίνει προτάσεις από μεγάλα funds του εξωτερικού για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο, χωρίς όμως να έχει κλείσει μέχρι στιγμής κάποια μεγάλη συμφωνία. 

(Moneyreview.gr)

Χωρίς τέλος το μπαράζ από deal στην «πράσινη» ενέργεια